Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potvrđena ranija presuda

I Vrhovni sud odlučio: Štrajk u Croatia Airlinesu je nezakonit, ali obrazloženje je sada nešto drugačije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrhovni sud Republike Hrvatske je potvrdio presudu Županijskog suda u Zagrebu kojom je utvrđeno da je nezakonit štrajk u Croatia Airlinesu d.d.

Kako stoji u odluci suda, potvrđuje se presuda Županijskog suda u Zagrebu od 9. kolovoza ove godine u kojoj je je štrajk najavljen za dan 8. kolovoza do ispunjenja štrajkaških zahtjeva proglašen nezakonitim. Time je Organizaciji radnika Croatia Airlinesa zabranjeno organiziranje i provođenje štrajka najavljeno za 8. kolovoza pa do ispunjenja štrajkaških zahtjeva.

Pročitajte i ovo Osoblje Lufthanse ponovo u štrajku Nezadovoljni plaćom Novi štrajk osoblja poznate aviokompanije: Pripazite ako putujete U Njemačkoj počinje dvodnevni štrajk javnog prijevoza Trajat će dva dana Počeo štrajk javnog prijevoza u Njemačkoj: U nekim mjestima neće voziti ništa

Naime, u objašnjenju odluke Vrhovnog suda stoji kako je između reprezentativnog sindikata i poslodavca tijekom pregovora o sklapanju novog kolektivnog ugovora došlo do spora nakon kojeg je sindikat prekinuo pregovore. Vrhovni sud je stao iza presude Županijskog suda u kojoj stoji da su sindikati pregovarali po principu "uzmi ili ostavi". Odustali su od daljnjih pregovora nakon što nije prihvaćen njegov prijedlog kolektivnog ugovora. Pokušaj mirenja proveden je 11. lipnja ove godine, nakon čega je sindikat najavio štrajk 9. srpnja ove godine. Taj je štrajk odgođen.

U obrazloženju odluke Vrhovnog suda stoji da je "sud prvog stupnja pravilno postupio kada je prihvatio tužbeni zahtjev te štrajk najavljen 8. kolovoza 2018. utvrdio nezakonitim i zabranio njegovu provedbu, ali ne zbog razloga na koje se poziva prvostupanjski sud, već zbog razloga navedenih u obrazloženju odluke iz koje proizlazi da za provedbu novo najavljenog štrajka (8. kolovoza 2018.) nisu bile ispunjene zakonske pretpostavke za dopuštenost štrajka…, s obzirom da prije najave tog štrajka nije bio proveden postupak mirenja".

Županijski sud smatra da sindikat nije pregovarao u dobroj vjeri

Podsjetimo, Županijski sud u Zagrebu je 9. kolovoza donio odluku o zabrani štrajka u Croatia Airlinesu (CA), uz obrazloženje da tuženik - sindikat Organizacija radnika Croatia Airlinesa (ORCA) nije pregovarao u dobroj vjeri radi sklapanja novog kolektivnog ugovora i da ne želi nastali spor riješiti mirnim putem.

Na to ukazuje činjenica da je Sindikat ORCA odustao od daljnjih pregovora nakon što nije prihvaćen njegov prijedlog kolektivnog ugovora, stoji u obrazloženju tog suda.

Nakon odgode nije određen novi datum

Prema odluci Vrhovnog suda, problem se pojavio u tome što nakon odluke o odgodi štrajka sindikat nije odredio novi datum odnosno vrijeme za koje se štrajk odgađa pa nije jasno radi li se u štrajku najavljenom za kolovoz o nastavku ranije odgođenog štrajka.

"Argument za tako zauzeto pravno shvaćanje vijeće nalazi u tome što bi mogućnost odgode najavljenog štrajka na neodređeno vrijeme ostavljala sindikatima mogućnost višekratnih odgoda najavljenog štrajka čime bi se istovremeno omogućavalo izbjegavanje u Zakonu o radu propisanog postupka mirenja prije najave štrajka, kao jedne od zakonskih pretpostavki za dopuštenost štrajka, a to bi rezultiralo činjenicom da poslodavci budu u konstantnoj izvanrednoj situaciji zbog potrebe prevladavanja potencijalnih kriznih stanja uzrokovanih mogućnošću provedbe nekog ranije najavljenog i na neodređeno vrijeme odgođenog štrajka", stoji pak u odluci Vrhovnog suda.

Cijelu odluku Vrhovnog suda možete pročitati u nastavku. 

Odluka Vrhovnog suda by Anonymous eOEVojsjs on Scribd

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene