Večeras je Hrvatska u mislima s vukovarskim i škabrnjskim žrtvama. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je Lovas.

Galerija


U brojnim hrvatskim gradovima duž ulica koje nose ime Vukovara, pale se svijeće za poginule branitelje i civile. Svijeće su zapaljene u Vukovaru, Zagrebu, Splitu, Karlovcu, Lovasu i još mnogim gradovima diljem Hrvatske. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović odala je počast stradalima u Domovinskom ratu paljenjem svijeće kod Spomen križa hrvatskih branitelja u Lovasu. Predsjednicu su u Lovasu dočekali brojni mještani i velik broj djece, a nakon paljenja svijeća, predsjednica je održala kratak sastanak s načelnicom Lovasa. Nakon toga, predsjednica je otišla u Vukovar.

Molitva za žrtve agresije na Vukovar u dvorištu vukovarske bolnice

Vezani članci Delegacija gradiščanskih Hrvata i Milan Bandić donirali novac vukovarskim vrtićima (Foto: Dubravka Petric/PIXSELL) - 2 Humanitarna akcija PAX ET BONUM: Vukovarskim vrtićima uručena donacija od 195.000 kuna Ivan Penava (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL) Branitelji na čelu na čelu Kolone sjećanja: Penava objavio program za Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

Uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, ispred Opće bolnice Vukovar brojni građani zapalili su svijeće. U predvečerje 27. obljetnice vukovarske tragedije u Domovinskom ratu, u dvorištu vukovarske bolnice u subotu je upriličena molitva te paljenje svijeća kod spomenika za žrtve agresije na Vukovar 1991. godine kojoj je, pored velikog broja okupljenih građana, nazočila i predsjednica Republike Kolinda Grabar- Kitarović, koja podno spomenika također upalila svijeću.

U molitvi su sudjelovali te su svijeće upalili i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, djelatnici vukovarske bolnice predvođeni ratnom i sadašnjom ravnateljicom Vesnom Bosanac te drugi.

Molitva za Vukovar u Osijeku i Karlovcu

Osnovna skola Švarca i Udruga Hrvatski branitelji motoristi Karlovac, večer uoči Dana sjećanja na Vukovar, Kupom su pustili 200 lampiona u spomen na 200 žrtava Ovčare. Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika Hrvatskom domobranu u osječkom Parku Kralja Držislava u subotu je obilježen Dan sjećanja na žrtvu Vukovara. U počast svim poginulim hrvatskim braniteljima i građanima Vukovara vijence su položila izaslanstva Osječko-baranjske županije, grada Osijeka, Hrvatske vojske, policije te udruga iz Domovinskog rata.
 
Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić izjavio je kako je teško izabrati prave riječi zahvale za sve ono što je Vukovar učinio za Hrvatsku.Možda možemo samo poručiti da su u stvaranju Hrvatske najviše učinili oni koji su poginuli, a svi mi ostali, koji smo sudjelovali u ostvarivanju ovog velikog projekta, bili smo samo pomagači, ocijenio je Vrkić. U obilježavanje sjećanja na žrtvu Vukovara uključili su se i učenici 34 osječke osnovne i srednje škole paljenjem više od osam tisuća svijeća duž Vukovarske ulice u Osijeku. (MT/Hina)