Koronavirus, Sarajevo
Koronavirus, Sarajevo Foto: Armin Durgut/PIXSELL

U BiH su u posljednja 24 sata na koronavirus bile pozitivne 363 osobe. Samo u Sarajevu zabilježen je 91 novi slučaj. U Srbiji je broj novozaraženih 372, no na respiratorima je 13 pacijenata manje nego jučer.


U Bosni i Hercegovini u srijedu su potvrđena rekordna 363 nova slučaja zaraze koronavirusom i osam umrlih, dok dužnosnici zaduženi za kontrolu epidemiološke situacije upozoravaju na preopterećenost zdravstvenog sustava, koji bi mogao doživjeti slom.

Vezani članci Koronavirus Alarm u Srbiji: U jednom danu zaraženo gotovo 7 tisuća ljudi, nikad više preminulih od korone Koronavirus u školi, ilustracija Srezali joj tri plaće jer nije spriječila dvojicu učenika da si daju pet: "Opomenula sam ih, ali je baš tad naišla ravnateljica""

U Federaciji BiH testirana su 994 uzorka, a pozitivnih je bilo 227, uz pet smrtnih slučajeva, dok su u Republici Srpskoj testirali 675 uzoraka, od kojih je pozitivno na koronavirus bilo 136, uz tri smrtna slučaja.

Broj zaraženih u srijedu najveći je u 24 sata u BiH od pojave koronavirusa u toj zemlji, a samo u Sarajevu bio je 91 novi slučaj od utorka.

Zdravstvene vlasti u BiH već danima upozoravaju kako su masovna okupljanja glavni izvor širenja zaraze i pozivaju građane da prestanu s takvim ponašanjem zbog kojega se bolnice ubrzano pune pacijentima oboljelima od COVID-19.

''Zdravstveni sustav BiH pred slomom''

Pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH Goran Čerkez upozorio je u srijedu kako ovakvo stanje neće moći trajati još dugo.

"Zdravstveni sustav je pred slomom", ustvrdio je Čerkez gostujući u programu televizije N1, dodajući pritom kako BiH u budućnosti prijeti "španjolski scenarij".

Predstojeće obilježavanje Kurban-bajrama, koji nastupa u petak i proslavljat će se tri dana, nosi dodatni rizik zbog većih okupljanja koja su uobičajena u takvim prigodama.

Islamska zajednica u BiH odlučila je kako će se bajramske molitve u džamijama u petak održati, no u najkraćoj mogućoj formi i uz osiguranje fizičke udaljenosti među vjernicima. Njima je također dana uputa da blagdan čestitaju bez uobičajenog fizičkog kontakta.

U Srbiji manji broj novozaraženih

U posljednja 24 sata u Srbiji su na koronavirus testirane 9653 osobe, pozitivno je bilo 372, a nažalost preminulo je sedam osoba.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, na respiratorima u bolnicama širom zemlje nalaze se 143 osobe, što je 13 manje nego jučer.