Novac, ilustracija (Pixell)
Novac, ilustracija (Pixell)

Dajana Topalović (31) i Sanja Boban Sotski (39) bile su zaposlene u tvrtki Algoritam, koja je propala u lipnju. Nitko im nije raskinuo ugovor o radu pa sada ne mogu promijeniti svoj status, a država od njih traži i da vrate isplaćene naknade koje su ostvarivale kao zaposlene osobe.


Dvije majke jednogodišnjih sinova šokirale su se nakon što su na Zavodu za mirovinsko osiguranje, provjeravajući svoj status nakon isteka porodiljnog dopusta, otkrile da je tvrtka u kojoj su obje radile propala.

Vezani članci Brodosplit - 1 DORH potvrdio za Dnevnik Nove TV: Izvidi o kaznenim prijavama oko Brodosplita su u tijeku Slika nije dostupna Algoritam pred stečajem: Vlasnik Antičević otkrio koliko knjižara će zatvoriti

No njihovi problemi tu su tek počeli. Dajana Topalović (31) i Sanja Boban Sotski (39) otkrile su i da su još zaposlene u nepostojećoj tvrtki Algoritam, a ako žele promijeniti status ili se prijaviti na Burzu rada, moraju Zavodu za mirovinsko osiguranje donijeti dokaz da nisu zaposlene, odnosno treba im raskid ugovora o radu.

Kontaktirale su sa stečajnom upraviteljicom Ivom Petanjak, koja im nije mogla pomoći jer je stečaj otvoren i zatvoren istog dana, pa ona nema ovlasti raskinuti im ugovore.

Tako su Dajana i Sanja ostale u vakuumu – ne mogu se prijaviti na Zavod za zapošljavanje, a više ne mogu primati ni rodiljnu naknadu kao zaposlene.

Uslijedio je novi šok – na Zavodu za zdravstveno osiguranje su im rekli da trebaju vratiti sve porodiljne naknade koje su primile od lipnja do listopada te platiti i sve zdravstvene usluge koje su koristile tijekom ta četiri mjeseca. Svaka bi trebala vratiti najmanje 13 tisuća kuna rodiljnih naknada, a koliki će im račun stići za sve posjete liječniku, tek trebaju doznati, pišu 24.sata.hr.

Vjetar u jedra: Dobit ćemo novac i stručnu pomoć za uvođenje kurikularne reforme Škola (Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL) Škola (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL) Škola (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL) +4 Škola (Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL)

''Čudna smrt Europe'': Povijest koja nam se upravo raspliće pred očima Ilegalni migranti (Foto: AFP) - 6 Ilegalni migranti (Foto: AFP) - 5 Ilegalni migranti (Foto: AFP) - 4 +2 Ilegalni migranti (Foto: AFP) - 3

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju