Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tramišak uzdrmala političku scenu

Tvrtka Omega Software oglasila se o prijetnjama ministrici: "Odbacujemo sve navode. Mi smo izloženi napadima"

Aktualno Galerija Nataša Tramišak - 3 Nataša Tramišak - 3 Foto: DNEVNIK.hr Nataša Tramišak - 2 Nataša Tramišak - 2 Foto: DNEVNIK.hr Nataša Tramišak - 1 Nataša Tramišak - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Davor Božinović Galerija 1/4 >>
Ministrica Nataša Tramišak uzdrmala je političku scenu navodima da joj se prijeti. Prvo je to priznala medijima, a tek nakon toga prijetnje je prijavila i policiji. Nacional piše da su problemi počeli nakon što ministrica Tramišak posao održavanja informatičkog sustava eFondovi nije dala tvrtki Omega Software. O svemu se oglasila i tvrtka.

Ministrica regionalnog razvoja je primila prijetnje. S time je izašla u javnost, a tek danas prijavila ih i policiji. Potvrdio je to i ministar unutarnjih poslova. Ministrica danas pred novinare nije stala. Prijetnje poput "Bit će krvi do koljena" je primala indirektno, ali ne govori od koga.

Tjednik Nacional piše da prijetnje kreću nakon što je posao održavanja informatičkog sustava eFondovi izgubila tvrtka Omega Softver. Iz tvrtke ovakve navode oštro odbacuju i kažu kako ih zbog prijave prijetnji – policija nije kontaktirala.

Oglasila se Omega Software

''Odbacujemo sve navode za koje se ne zna kako su kome upućeni. Mi kao tvrtka izloženi smo napadima i ugrožena je naša reputacija i mi ćemo se zaštiti svim pravnim i dozvoljenim sredstvima'', poručio je izvršni direktor Omege Ivica Kujundžić-Lujan.

Riječ je o tvrtki koja je još 2016. potpisala ugovor s Ministarstvom regionalnog razvoja i europskih fondova kada je na čelu bio Tomislav Tolušić. Ugovor na dvije godine vrijedio je više od 4 i pol milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nije ih prijavila Ministrica progovorila o prijetnjama koje prima: "Posljednja od njih bila je 'vidim, tu će biti krvi do koljena...'"

Bivša ministrica Gabrijela Žalac s istom tvrtkom 2018. potpisuje ugovor vrijedan više od 6 i pol milijuna kuna, a 2019. se iznos penje na 14 milijuna kuna. Na kraju je utrošeno oko 13 milijuna kuna.
Ministrica Tramišak nije produžila ugovor s tom tvrtkom te je informatički sustav eFondovi dala u nadležnost Fini. Tvrtka Omega Softver odbacuje veze s ministricom Tramišak. Oštro odbacuju ikakvu povezanost s prijetnjama i kažu da će potražiti pravnu zaštitu.

''Prestankom ugovornog odnosa, softver je isporučen, odnosno usluge koje su dovele do softvera, i zapravo je najveći problem reputacija i svi rizici koji su se događali zadnjih mjeseci koji su utjecali na naše kolege. Nemamo nikakvih službenih upita niti saznanja da su nas kontaktirali, odnosno da se provode nekakvi izvidi'', dodaje Kujundžić-Lujan.

Fina negira pritiske

Sustav eFondovi sada vodi Fina iz koje demantiraju pritiske s političkog spektra.

''Predsjednik Uprave Fine, gospodin Čović, izjavljuje da on osobno nije primio ikakve prijetnje niti pritiske. Nitko iz tvrtke Omega Software, kao niti gospodin Milijan Brkić, nije dolazio na sastanke u Financijsku agenciju'', poručuju.

Oporba: Ona nije zaštićena od premijera

Oporbu brine što se ministrica prvo obratila medijima, a ne premijeru ili policiji. ''Još da usput poručuje da će politički azil potražiti u Bruxellesu. To znači da ona nije zaštićena od premijera, što šalje poruku da se može ministrima prijetiti'', smatra Mostovac Nikola Grmoja.

Peđa Grbin, predsjednik SDP-a, kaže da je ''evidentno da nam treba potpuna promjena sustava raspolaganja s fondovima EU jer oni nisu ono što bi trebali biti, a to je motor razvoja ove zemlje''.

Na cijelu situaciju premijer Andrej Plenković još se nije osvrnuo.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene