Obavijesti Video Pretražite Navigacija
monstruozan čin

Nije ovo prvi slučaj koji je potresao naciju: "Djeca stradavaju od ruku onih kojima najviše vjeruju. Od onih koji bi im trebali biti prirodni zaštitnici"

Aktualno Galerija Helenca Pirnat Dragičević Helenca Pirnat Dragičević Foto: DNEVNIK.hr Štefica Karačić Štefica Karačić Foto: DNEVNIK.hr +0 Sanja Sarnavka Galerija 1/3 >>
Niz je reakcija na ovo trostruko ubojstvo. I nažalost nije ovo jedini slučaj koji je duboko potresao naciju i propitkivao učinkovitost institucija. Stručnjaci upozoravaju - slučajevi nasilja trebaju se oštrije sankcionirati.

Monstruoznim činom oca koji je ubio svoju djecu potresena je pravobraniteljica za djecu.

"Ono što se ponovno suočavamo je s nevjerojatnim, ali izgleda sa životnim situacijama da djeca stradaju od ruku onih kojima najviše vjeruju, a to su roditelji, oni koji bi im trebali biti prirodni zaštitnici", rekla je reporterki Josipi Krajinović pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević.

U nekim slučajevima je, kaže, moguća intervencija sustava da se zaštite djeca.

"U određenim situacijama je riječ o potpunom rastrojstvu roditelja i u takvim situacijama je doista teško predvidjeti što će se dogoditi", objašnjava.

"Bez neke prijave, bez nekakve dojave da postoje određeni problemi ili ako ih nikad nije bilo, a zapravo oni tinjaju ili postoji neki latentan sukob unutar obitelji ili unutar same osobe koja je sklona samoubojstvu ili nekakvim nasiljima, onda sustav se ne može aktivirati", naveo je stručnjak za sigurnost Željko Cvrtila.

Iz Zaklade Solidarna predlažu osnivanje nezavisnog tijela.

"Pravobraniteljica za djecu morala bi pod hitno osnovati jedno takvo tijelo. Stvarno nezavisno bez obitelji i istomišljenika i proučiti što se u svim slučajevima smrti tragičnih i zločina koji su počinjeni nad djecom dogodilo i je li eventualno postojao kakav propust institucija", komentirala je Sanja Sarnavka.

Hrvatsku je proljetos duboko potresao slučaj brutalnog ozljeđivanja dvopiolgodišnje djevojčice u Novoj Gradiški od roditeljske ruke. Prije dvije godine zgrozio je slučaj oca s Paga koji je bacio s balkona svoje četvero malo djece. Prije pet godina u Zagrebu je otac ubio četverogodišnju kćer i suprugu pa presudio sebi.

Da je takvog brutalnog nasilja sve više upozorava predsjednica Udruge socijalnih radnika Štefica Karačić. Nitko ne smije zatvarati oči, a rizike treba prepoznati na vrijeme, kaže.

"Mislim prvenstveno na one rizike koji bi mogli prepoznati što ranije u sustavu zdravstva kao što su bolesti u obitelji pogotovo poteškoće mentalnog zdravlja roditelja", izjavila je Štefica Karačić.

Umjesto nulte tolerancije na nasilje, imamo, kaže, vrlo nasilnu javnu komunikaciju.

"Evo na političkoj sceni kada pogledate zapravo vidite kako je ta komunikacija nasilna ili gruba komunikacija nekako opće prihvaćena", dodala je.

Pročitajte i ovo Ivan Vilibor Sinčić Reakcije na zločin Sinčić napisao da se njegov sin družio s jednim od ubijenih dječaka: "Trebao je doći na igranje"

Pročitajte i ovo Davor Vagić U SVJESNOM JE STANJU, ČUVA GA POLICIJA Ravnatelj o muškarcu osumnjičenog za ubojstvo troje djece: "Rade se nalazi zbog sumnje da je bio pod utjecajem psihofarmaka"

I dok se takve pojave ne počnu sankcionirati, promjene se, napominje, neće pokrenuti.

Slučaj je komentirao i predsjednik Republike Hrvatske.

"Ljudska narav je nepredvidiva, nasilna, posebno muškaraca, posebno ako polude, popiju, kad se osjećaju frustriranima, kad ih društvo odbaci. Tu vreba jedna opasnost, permanentna - nasilni muškarci u određenoj životnoj dobi postaju opasni za sebe i za svoju neposrednu okolinu", izjavio je Zoran Milanović.

Za stravično ubojstvo troje djece - sustav tek treba dati odgovore.

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene