Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove upute za škole

Tko mora, a tko neće u izolaciju: HZJZ objavio što činiti kad se jedan učenik zarazi

Aktualno Galerija +0 Učenici u školskim klupama Galerija 1/1 >>
Objavljene su detaljne upute za škole, to jest, tko će morati u samoizolaciju ako se zarazi jedan učenik u razredu.

Nove upute koje je objavio Hrvatski zavod za javno zdravstvo trebale bi pomoći da ipak cijeli razred ne ode u samoizolaciju ako se zarazi jedan od učenika.

Postupak je sljedeći - škola zaprima informaciju od nadležnog zavoda ili roditelja o pozitivnom učeniku. Zatim se vrijeme zaraznosti računa 48 sati prije početka simptoma ili 48 sati prije uzimanja brisa.

U samoizolaciju ne treba cijeli razred već - učenici koji su sjedili u istoj klupi i unutar polumjera od dva metra, oni koji su putovali zajedno više od 15 minuta na način da su bili blizu jedno drugome. Zatim učenici koji su više vremena razgovarali međusobno u zatvorenom prostoru u trajanju duljem od školskog odmora te učenici koji su ostvarili direktan fizički kontakt sa zaraženim učenikom.

Kada se radi o učenicima od 5. do 8. razreda koji nisu nosili masku u učionici i nisu sjedili na međusobnoj udaljenosti od najmanje 1,5 metar, odnosno o srednjoškolskim učenicima koji nisu nosili masku u učionici i nisu sjedili na međusobnoj udaljenosti od najmanje dva metra, škola ima obavezu sve učenike iz razrednog odjela koji su bili prisutni na nastavi staviti na popis.

Tko ne treba u samoizolaciju unatoč kontaktu?

Samoizolaciji ne podliježu cijepljeni učenici (14 dana do devet mjeseci nakon završetka cijepljenja), učenici koji su preboljeli COVID-19 unazad devet mjeseci, kao i učenici koji su preboljeli i primili jednu dozu cjepiva u osam mjeseci od početka bolesti i to devet mjeseci od primitka cjepiva, pa ih škola ne stavlja na popis.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna UMRLO JOŠ 14 OSOBA Stožer objavio najnovije podatke: I danas više od 1000 novozaraženih, provjerite stanje u svojoj županiji

Pročitajte i ovo Cjepivo protiv koronavirusa - 1 Zbog kršenja radnih obaveza Učiteljica iz Maribora dobila otkaz, bila je aktivna u antivekserskoj Facebook grupi te odbijala nositi masku, cijepiti se ili testirati

U iznimnim situacijama kada škola ne uspije pripremiti popis učenika isti dan kada zaprimi informaciju o pozitivnom učeniku, sljedeći radni dan cijeli razredni odjel može ostati na nastavi na daljinu o čemu roditelje obavještava škola.

Kod pojave bolesti još jednog ili više učenika iz istog razrednog odjeljenja, za koje se procjeni da je posljedica kontakta s ranije oboljelim učenikom, cijelom razrednom odjeljenju određuje
se samoizolaciju (svima koji su bili prisutni u učionici na nastavi za vrijeme zaraznosti), do dobivanja nalaza testiranja djeteta. Djelatnici/učitelji također u tom slučaju mogu podlijeći karanteni ako se procjenjuje da su zbog načina održavanja nastave bili izloženi bliskom kontaktu s učenicima.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene