Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Doznaje DNEVNIK.hr

Ocu prekipjelo! Tužio Smoljanca jer mu nije dopustio smjene da bude s teško bolesnim djetetom: "Osjećam se razočarano i jadno"

Mladen Smoljanec
Mladen Smoljanec Foto: Zeljko Hajdinjak/Cropix
U Nastavnom zavodu hitne medicine Varaždinske županije novi skandal. Ravnatelj Mladen Smoljanec nije dopustio vozaču saniteta da zbog teško bolesnog djeteta radi u smjenama s kojima bi mogao skrbiti o djetetu i voditi ga na nužne terapije.

Već mjesecima su u pozornosti javnosti skandali koji tresu Nastavni zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije na čijem je čelu Mladen Smoljanec.

Zbog teško bolesnog djeteta, vozač saniteta (podaci poznati redakciji, nap. a.) je svog šefa, Smoljanca, molio da se dogovore o smjenama kako bi mogao svoje dijete voditi na terapije. Smoljanec je to godinama odbijao. Rezultiralo je to tužbom. Nepravomoćna presuda donesena je u očevu korist, na koju se Smoljanec žalio.

"Djetetu je osnovna dijagnoza tuberozna skleroza, uz koju dolaze ostale dijagnoze poput kardioloških (primarni intrakardijalni embrionalni benigni tumor srca bez opstrukcije, smetnje intrakardijalnog provođenja, intermnitentni blok 2:1), ali i epilepsija, angiomiolipomi bubrega, tuberi na mozgu, kao i subependimalni nodusi na mozgu.

Uz sve to, naravno, dolazi kašnjenje u razvoju, problemi sa senzorikom, pažnjom i koncentracijom, govorom, a uskoro će ići na procjenu jer sumnjamo da je u spektru autizma. U lipnju će navršiti šest godina", opisao nam je otac svoju situaciju.

Šef ga ignorirao

Kada je otac Smoljancu poslao mail u kojem je naveo dijagnoze svog djeteta i molio ga određene smjene, šef ga je ignorirao.

Tek mjesec dana nakon poslanog maila, Smoljanec je sazvao sastanak na kojem je javno, pred kolegama, govorio o slučaju vozača hitne.

Otac se obratio i šefici Hitne Maji Grbi Bujević koja mu je rekla da će probati to riješiti, ali da glavnu riječ vodi - Smoljanec.

Vozaču je Smoljanec odredio rad svaki dan od 6 do 10 sati ujutro i preselio ga je u drugu ispostavu.

"U stvarnosti mi je samo pogoršao situaciju. Nakon što sam dobio rješenje HZZO-a da mogu raditi skraćeno radno vrijeme zbog  njege djeteta, Smoljanec mi mijenja mjesto rada. S dotadašnjih 20 kilometara do posla, sada putujem 50 kilometara u jednom smjeru. To traje sad već tri i pol godine. Naravno, dobio sam 'nagradnu' smjenu koja je najgore plaćena", istaknuo je.

"Poslodavac je odbio njegov rad u traženim smjenama, odredio da to mora biti svaki dan od 6-10, a da nisu proveli nikakvo savjetovanje i pokušali organizirati proces rada na način da prihvate njegov zahtjev", rekao nam je odvjetnik vozača Bruno Čer.

Pročitajte i ovo Prosvjed u Varaždinu Otpor u Varaždinu Djelatnicima hitne pomoći prekipjelo zbog ravnatelja: "Hitna ne može štrajkati, sanitet može. Ako budu daljna odgađanja ići ćemo u štrajk."

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom u studenom 2019. ravnatelju Smoljancu preporučila je potrebnu prilagodbu radnog vremena, nakon koje je ravnatelj ipak donio odluku kojom se ne prihvaća taj prijedlog jer je zaključio kako ocu nisu povrijeđena prava iz radnog odnosa. Takvu preporuku je donijela nakon toga i Pravobraniteljica za djecu, no i dalje ravnatelj Zavoda nije izmijenio odluku.

"Osjećam se razočarano i jadno"

"Kao roditelj se osjećam razočarano i jadno jer uz sve zdravstvene probleme i terapije koje dijete prolazi, na poslu sam u nezavidnoj situaciji", rekao nam je otac.

Priznaje da se teško odlučio na tužbu, ali nije vidio izlaz s obzirom na to da nije bilo želje da mu se pomogne, čak ni razmotri zamolba za razumnom prilagodbom (zahtjev je slao u dva navrata unutar godine dana), nego je njegova zamolba za prilagodbom naišla na mišljenje da je nezadovoljni radnik koji se buni zbog radnog vremena.

Pročitajte i ovo Hitna pomoć Doznaje DNEVNIK.hr Djelatnici Hitne otkrivaju detalje važnog sastanka s ministrom i što se točno dogodilo

"Naš je stav da je tuženik povrijedio Zakon o suzbijanju diskriminacije, prema kojem se diskriminacijom smatra propuštanje razumne prilagodbe", rekao je odvjetnik Čer.

Kontaktirali smo Smoljanca oko ovog slučaja, no rekao nam je da ne može komentirati postupak koji je u tijeku.

Pitali smo i Upravno vijeće tog zavoda za komentar oko ovog slučaja. "Propisane mjere poduzet ćemo kada postupak bude i formalno okončan, odnosno kada rezultira pravomoćnošću presude", kazala nam je predsjednica Upravnoga vijeća Valerija Paljak.

To nije jedina tužba protiv ravnatelja. Djelatnici hitne medicine tvrde da im ravnatelj Smoljanec nije isplatio COVID dodatak u iznosu većem od 250.000 eura od početka pandemije. Kako nam je rekao jedan od zdravstvenih radnika iz te županije, dobili su dva COVID dodatka kada je počela pandemija, a nakon toga - isplata prestaje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene