Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Veliku buru izazvalo je eutaniziranje 25 turopoljskih svinja koje su zaštićena autohtona vrsta.


Naime, prema analizama krvi svinje su oboljele od bruceloze- bolesti reproduktivnih organa. Iz Udruge Plemenite općine turopoljske smatraju kako će tako turopoljska svinja izumrijeti. Tražili su od Ministarstva poljoprivrede da se eutaniziranje zaustavi, no to nije učinjeno. Prema propisima, svaka oboljela svinja od bruceloze, mora se eutanizirati. Iako je Udruga dobila podršku Udruge za zaštitu životinja koja je pozvala policiju da zaustavi veterinarsku inspekciju u svom naumu, policija, kako kažu, nije imala nikakvog razloga zaustaviti odvoz svinja.

Vezani članci Slika nije dostupna Svinjska kuga u Komletincima i kod Ludbrega Slika nije dostupna Eutanazija 3.600 svinja

'Turopoljska svinja je stoljećima živjela u ovim prostorima, a izgleda kad se inspektorica Kakarkaš počela brinuti o njima, da će svinja turopoljska nestati odavdje', upozorava turopoljski podžupan Stjepan Čunčić. No viša državna veterinarska inspektorica Aneta Karakaš kaže da je Turopolje moguće žarište klasične svinjske kuge te da nije bezazleno ono što oni rade.

Veterinarska inspektorica smatra da se svinje drže u lošim uvjetima, unatoč novcu koji Udruga dobiva. Nakon nekoliko sati 25 svinja smješteno je u kamion. Pošteđeno ih je tek 5 odraslih i 60 praščića, koji su ostali bez majki.

Najvjerojatniji je scenarij, kažu veterinarski inspektori, da će se njihovo meso naći u ponudi nekih mesnica ili trgovina. Bruceloza, nakon termičke obrade mesa, nije opasna i Europska unija, primjerice, čak je i ne priznaje kao bolest.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju