Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strah od izumiranja vrste

Turopoljci se protive eutanaziji svinja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Veliku buru izazvalo je eutaniziranje 25 turopoljskih svinja koje su zaštićena autohtona vrsta.

Naime, prema analizama krvi svinje su oboljele od bruceloze- bolesti reproduktivnih organa. Iz Udruge Plemenite općine turopoljske smatraju kako će tako turopoljska svinja izumrijeti. Tražili su od Ministarstva poljoprivrede da se eutaniziranje zaustavi, no to nije učinjeno. Prema propisima, svaka oboljela svinja od bruceloze, mora se eutanizirati. Iako je Udruga dobila podršku Udruge za zaštitu životinja koja je pozvala policiju da zaustavi veterinarsku inspekciju u svom naumu, policija, kako kažu, nije imala nikakvog razloga zaustaviti odvoz svinja.

Pročitajte i ovo Zoraya ter Beek 28 godina Mlada je, zdrava i zaljubljena, no odlučila je: "Umrijet ću u svibnju" Macron podržao prijedlog zakona o medicinski potpomognutom umiranju slijedi rasprava Macron podržao zakon koji podržava eutanaziju: "Otvara mogućnost traženja pomoći pri umiranju"

'Turopoljska svinja je stoljećima živjela u ovim prostorima, a izgleda kad se inspektorica Kakarkaš počela brinuti o njima, da će svinja turopoljska nestati odavdje', upozorava turopoljski podžupan Stjepan Čunčić. No viša državna veterinarska inspektorica Aneta Karakaš kaže da je Turopolje moguće žarište klasične svinjske kuge te da nije bezazleno ono što oni rade.

Veterinarska inspektorica smatra da se svinje drže u lošim uvjetima, unatoč novcu koji Udruga dobiva. Nakon nekoliko sati 25 svinja smješteno je u kamion. Pošteđeno ih je tek 5 odraslih i 60 praščića, koji su ostali bez majki.

Najvjerojatniji je scenarij, kažu veterinarski inspektori, da će se njihovo meso naći u ponudi nekih mesnica ili trgovina. Bruceloza, nakon termičke obrade mesa, nije opasna i Europska unija, primjerice, čak je i ne priznaje kao bolest.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene