Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj splitskih liječnika

'Nitko od liječnika u Hrvatskoj nema opravdanje da svoju uslugu uvjetuje bilo čime'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gost Dnevnika Nove TV bio je predsjednik Hrvatske liječničke komore dr. Trpimir Goluža. S njim smo popričali o slučaju liječnika splitskog KBC-a.

Zatražili ste očitovanje za ponedjeljak, jesu li to spomenuti liječnici dužni učiniti i što ako ne učine?

Dopustite da vam prvo kažem koji je stav Hrvatske liječničke komore. Bez obzira što liječnici u Hrvatskoj nisu adekvatno plaćeni, što nam je nametnuta protuzakonito visoka radna satnica i što ne radimo u uvjetima koji su optimalni, daleko su oni od optimalnih uvjeta - nitko od liječnika u Republici Hrvatskoj nema opravdanja da svoju uslugu uvjetuje bilo čime, a pogotovo da ucjenjuje pacijenta.

Pročitajte i ovo Dragan Kovačević - 2 On najavio kaznenu prijavu USKOK podigao optužnicu protiv Dragana Kovačevića: Za mito uzimao skupa odijela Što je korupcija? - 4 Rak-rana društva Građani na internetu mogu prijaviti korupciju, ali ne anonimno: "Svatko je to radio - to je normalno"

Što se tiče vašeg pitanja, mi smo naložili stručnim službama da sutra pošalju zahtjev za žurno očitovanje kolegama. Ja vjerujem da su to pametni ljudi, da će se očitovati na taj zahtjev. Ako se neće očitovati onda će dodatno zakomplicirati svoju situaciju.

Liječnik Hrvoje Tomasović: 'Ono je kompletna izmišljotina. To je hakirano!'

Istragu otvara i Ministarstvo zdravlja, nije li onda najbolje da istragu preuzme DORH i sve pročešlja?

U svakom slučaju istragu trebaju voditi nadležne državne institucije. Hrvatska liječnička komora će pružiti maksimalnu podršku svim institucijama koje će provoditi istragu. Ja smatram da je borba protiv korupcije iznimno važan segment u društvu, po svim razinama i da je to pitanje od nacionalnog interesa za Republiku Hrvatsku i da svatko tko je dobronamjeran i želi dobro ovom društvu treba uložiti sve snage da se to iskorijeni iz hrvatskog društva.

Ovo nije lijepa slika za hrvatsko zdravstvo, složit ćete se?

Slažem se. Ne samo da nije lijepa nego nije ni realna slika hrvatskog zdravstva jer velika većina, gotovo svi liječnici u Republici Hrvatskoj su iznimno stručne, poštene, moralne, vrijedne i humane osobe. Ovo što se dogodilo, ako se dogodilo, ako je autentična prepiska baca itekakvu ljagu na liječničku profesiju i Hrvatska liječnička komora će u svakom slučaju, ako se to dokaže, reagirati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene