Obavijesti Video Pretražite Navigacija
kaznena prijava

Trojica stranaca muljala s računima, šteta je milijunska

Euri, ilustracija
Euri, ilustracija Foto: Getty Images
Dvojicu mađarskih i jednog srbijanskog državljanina vukovarsko-srijemska policije osumnjičila je da su, opravljajući tvrtkama u Slavoniji, utajom poreza i drugim financijskim zlouporabama hrvatski državni proračun oštetili za oko 3,5 milijuna eura.

Dvojicu mađarskih i jednog srbijanski državljanina je policija iz PU vukovarske-srijemske osumnjičila za utaju poreza i druge financijske zlouporabe. 

Iz policije su u petak objavili kako su istragom utvrdili da su spomenuta trojica počinili više kaznenih djela utaje poreza ili carine, krivotvorenja službene i poslovne isprave, povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga te povrede dužnosti u slučaju gubitka, prezaduženosti ili nesposobnosti za plaćanje.

Pročitajte i ovo Policijska intervencija ispred bolnice UTVRĐUJU SE OKOLNOSTI DOGAĐAJA VIDEO Pogledajte intervenciju policije nakon sukoba pred bolnicom: "Pusti to, slomljena je noga"

Izvidima su potvrdili kako su dvojica mađarskih državljanina u Vukovarsko-srijemskoj, a srbijanski u Osječko-baranjskoj županiji tijekom 2018. i 2019. tvrtkama upravljali tako što su lažno prikazivali njihove poslovne događaje.

Ne poštujući računovodstvena i knjigovodstvena pravila, nevjerodostojno su ih knjižili i prikazivali u svojim poslovnim knjigama, sve s ciljem da svojim tvrtkama pribave nepripadnu novčanu korist, a na temelju takvih lažnih računa poreznoj upravi podnosili su prijave za povrat na dodanu vrijednost.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tražili liječničku pomoć Masovno trovanje zagrebačkih policajaca: "Povraćali su i padali u nesvijest"

Na taj su način, tvrde u policiji, osumnjičenici pribavili više od 50 takvih lažnih računa u kojima su prikazali vrijednost od preko 17 milijuna eura, čime su državni proračun oštetili za oko 3,5 milijuna eura.

Jednog od osumnjičenih policija sumnjiči i da nije poštivao računovodstvena i knjigovodstvena pravila jer u zakonskom roku nije pokrenuo stečajni postupak.

Protiv sve trojice podnijela je kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene