Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povećan broj krijumčara

Filmske potjere za kombijima migranata postale svakodnevnica: "Nikad se ne zna gdje će se zabiti, koga će ubiti"

Aktualno Galerija Jurnjava za migrantima - 1 Jurnjava za migrantima - 1 Foto: DNEVNIK.hr Jurnjava za migrantima - 2 Jurnjava za migrantima - 2 Foto: DNEVNIK.hr Jurnjava za migrantima - 3 Jurnjava za migrantima - 3 Foto: DNEVNIK.hr Jurnjava za migrantima - 4 Jurnjava za migrantima - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Jurnjava za migrantima - 5 Galerija 1/5 >>
Dobro uhodan biznis krijumčara ljudi posljednjih dana ozbiljno im kvare policajci iz Karlovca. U manje od 24 sata uhvatili su pet krijumčara i spriječili gotovo 70 migranata u ileglnom kretanju po Hrvatskoj.

Filmska potjera za kombijem bosansko-hercegovačkih oznaka završila je u Gornjem Taborištu nadomak Slunja. Više od 20 migranata krijumčar je ugurao u kombi vozilo.

"Iz smjera Slunja su išli prema Lađevcu dolje. Čuo sam da su išli s velikom brzinom", "Strašno je i uz to ih ima praktički svaki dan", "To je kod nas ovdje normalno. Ima njih dosta u Cetingradu i ovaj dio", samo su neke od reakcija građana.

Pročitajte i ovo Plaće i cijene - 1 Skuplja i od Beča Visoke cijene, niske plaće: "Mi se šokiramo kad dođemo u Hrvatsku"

Krijumčar je izgubio nadzor nad kombi vozilom te se prvo zabio u rasvjetni stup, a potom u policijsko vozilo. Nakon toga je savladan i uhićen, donosi reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić.

Iz karlovačke policije kažu da je broj uhićenih krijumčara u prva 22 dana ove godine eksplodirao u odnosu na prošlu.

"Apsolutno se trend nastavlja, taj porast je još i veći on iznosi 280 posto, konkretno 38 kaznenih djela, 42 počinitelja. Definitivno zadnjih mjeseci bilježimo trend gdje se počinitelji takvih kaznenih djela ne žele zaustaviti", istaknuo je Romano Benković, voditelj službe kriminalističke policije PU karlovačke.

Da krijumčari ne gledaju na kvalitetu već kvantitetu, pokazuju i mučne slike. Od tovarnog prostora, do prtljažnika nema mjesta gdje za nekoliko stotina eura neće ugurati migrante.

Statistike kažu kako su 80 posto krijumčara zapravo stranci.

Pročitajte i ovo Vojska i strah - 5 Hrvatski vojnici u misiji Situacija je napeta - ratuje se na sve strane. Ministar poručuje: "Ovako nije bilo od 2. svjetskog rata, trebamo biti spremni"

"Ta kaznena djela najviše čine državljani BiH, državljani Republike Hrvatske pa dalje nekako kontinuirano Rumunji, Ukrajinci, Irak, Sirija", poručio je Benković.

Na jurnjave po lokalnim, često zabačenim cestama naviknuli su i mještani Vojnića.

"Sada kada su se ovi krijumčari uključili u igru i bježe od policije, e to je već sada ribolov s eksplozivom na plaži punoj kupaća gdje se nikad ne zna gdje će se zabiti taj kombi, koga će ubiti ako vi vodite svoje dijete u vrtić u školu", izjavio je Nebojša Andrić, načelnik općine Vojnić.

Zato za krijumčare umjesto uvjetnih traže strože zatvorske kazne.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene