Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rade samo hitne stvari

Odvjetnici nezadovoljni zbog štrajka: "Sutkinja je htjela održati ročište, ali DORH nije i - sve je otkazano"

Aktualno Galerija Dorh štrajk - 1 Dorh štrajk - 1 Foto: DNEVNIK.hr Dorh štrajk - 2 Dorh štrajk - 2 Foto: DNEVNIK.hr Dorh štrajk - 3 Dorh štrajk - 3 Foto: DNEVNIK.hr Dorh štrajk - 4 Dorh štrajk - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Dorh štrajk - 5 Galerija 1/5 >>
Borba protiv korupcije zapela je već na prvom koraku, jer su se sucima u štrajku priključili i državni odvjetnici. Odrađuju samo hitne stvari, a sami procjenjuju koje su to. Zbog toga su nezadovoljni odvjetnici, jer osim što ostaju bez prihoda, tvrde, ročišta se otkazuju čak i ako sudac nije u štrajku, jer državni odvjetnik je.

Odazivom kolega suci su zadovoljni. Tvrde, provođenju mjera priključilo ih se više od 80 posto, a u nekim gradovima baš svi. Izjavu ministra da e-spis pokazuje kako ih je puno manje – demantiraju.

"Ne mjerimo na taj način, nego na način koja su postupanja odgođena. Nisu svi predmeti upisani u e-spis tako da se na taj način ne može izračunati i to je čisto manipuliranje brojkama", kaže sutkinja Vesna Horvath

Pročitajte i ovo Propusti u slučaju Agrokor - 4 Novi problemi Može li se novo vještačenje za Agrokor završiti u godinu dana? DORH dobio rok i zadatak, neki sumnjaju da je to moguće

Ministar nije ostao dužan.

"Ja bi zapravo rekao da je čista manipulacija ta njihova brojka do koje su oni došli anketiranjem svojih članova. Naravno da će članovi odgovoriti da su u štrajku", poručuje ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica. 

Suci su državni dužnosnici i kao takvi nemaju pravo na štrajk. Ali mjere koje provode imaju obilježja štrajka. Upitno je, tvrdi ministar, radi li se onda o zakonitom postupanju sudaca.

Pročitajte i ovo Lazaro Cruz Nije uspio izbjeći pravdu Zaklao majku troje djece pa pobjegao u Kostariku, uhitili ga nakon više od 30 godina

"Na strani ministarstva i dijaloga koji imamo i ponude o povećanju koje smo imali, mislim da ovo nije način na koji se neke stvari rješavanju", kaže ministar. 

U štrajku i državni odvjetnici

Uz suce su i državni odvjetnici. Koliko njih točno, DORH ne može procijeniti. U javnost ne istupaju, ali zato istupa bivši državni odvjetnik. Nezadovoljan jer, tvrdi, već prvog dana provođenja mjera zbog njih je rasprava odgođena, a strankama to nitko nije javio.

"Policija je svjedoka dovela, sutkinja je htjela održati raspravu, rekla mi je da ona nije u štrajku, ali na raspravu nije pristupilo državno odvjetništvo i rasprava se nije održala. A nastali su troškovi dolaska mene van Zagreba i dolaska svjedoka po policiji", ispričao je odvjetnik Vladimir Terešak. 

Pročitajte i ovo Vojska i strah - 5 Hrvatski vojnici u misiji Situacija je napeta - ratuje se na sve strane. Ministar poručuje: "Ovako nije bilo od 2. svjetskog rata, trebamo biti spremni"

Razlog zastoja na sudovima je nezadovoljstvo plaćama. Glavna državna odvjetnica danas ima neto plaću otprilike 4000 eura. Predsjednik Vrhovnog suda 4100, suci općinski i županijskih sudova od 2200 i 2680, a na Vrhovnom sudu 3460 eura neto.

Ako pitate građane - za hrvatske pojmove - plaće su im pristojne, ali svi bi htjeli veće. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene