Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U nedjelju zvao 112

Ribara traže i koćarice, ministarstvo pokrenulo istragu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nestali 28-godišnji ribar iz Sukošana, za kojim se već treći dan traga, u nedjelju rano ujutro u 2,36 sati sa svoga je mobitela nazvao Centar 112 tražeći pomoć.

'U Centru 112 razgovarali su s ribarom i saznali da nije ozlijeđen i da mu ne treba liječnička pomoć, te su ga uputili da nazove riječku Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru, što je ribar i učinio, minutu poslije, u 2,37 sati', izjavio je Anto Zelić.

'Ribar je izjavio da nije u životnoj ugrozi, te da se nalazi na kopnu, a da mu je brodica nasukana na obalu rta Sukošan. Mi nismo obavezni spašavati imovinu', rekao je Joško Nikolić, ravnatelj za sigurnost plovidbe 'Proveli smo provjeru postupanja i provjeru je li cijela procedura odrađena u skladu sa standardnim operativnim postupcima za rad Centra 112 te je utvrđeno da u postupku operatera koji je razgovarao s ribarom nije ništa sporno, to jest, operater je reagirao po standardnom postupku', dodao je Zelić. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture sinoć je priopćilo kako je potraga za B.P. iz Sukošana, koja još uvijek traje, počela u nedjelju, 10. travnja, kada je u 2,37 sati Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru (MRCC) zaprimila njegov poziv sa zahtjevom za tegljenje brodice tipa Pasara.

Pročitajte i ovo Nestala Danka Ilić Objavljene najnovije informacije FOTO Oglasila se austrijska policija: ''Razjašnjen je identitet osoba...'' Spašen ribar na istoku Rusije Čudesno spašavanje Pronađen nakon šest mjeseci, preživio je u zabiti na -39 stupnjeva hraneći se korom drveta: "Da niste stigli, umro bih za tri dana"

>> Za mladim ribarom iz Sukošana tragaju i koćarice

'Mladić iz Sukošana zatražio je putem mobilnog telefona tegljenje brodice koja se, prema njegovim izjavama, nalazila uz obalu rta Sukošan, u neposrednoj blizini istoimenog svjetionika. Na izravan upit djelatnika u Nacionalnoj središnjici B.P. je odbio spašavanje rekavši da njegov život nije ugrožen, nego je zatražio pomoć u spašavanju brodice koja je, kako je naveo, bila nasukana', navodi Ministarstvo.

Dodaje, kako mu je stoga, 'Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru ponudila pomoć u kontaktiranju ovlaštene tvrtke za tegljenje s obzirom da se spašavanje imovine obavlja na komercijalnoj osnovi'.

'Zbog kontradiktornih izjava i informacija koje je tijekom poziva zaprimila Središnjica, te s obzirom da je stanje mora u navedenom akvatoriju bilo mirno, s vjetrom brzine 4 čvora iz smjera sjevero-istoka (NE), u skladu s Nacionalnim planom traganja i spašavanja ljudskih života na moru Nacionalna središnjica traganja i spašavanja na moru o istom je izvijestila nadležnu Lučku kapetaniju u Zadru radi pripravnosti i pozornosti u slučaju potrebe daljnjeg djelovanja', navodi Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Ministarstvo je 'u postupku prikupljanja svih relevantnih podataka o tijeku događanja i okolnostima nestanka osobe i kretanja brodice nakon gubitka svakog kontakta s B.P, a kako bi se ubrzala i u što skorije vrijeme okončala potraga", dodaje se u priopćenju. ' Obzirom da ovaj slučaj ima sve karakteristike pomorske nesreće, Ministarstvo će provesti upravnu istragu, kao i predložiti pokretanje sigurnosne istrage ove pomorske nesreće', zaključuje u priopćenju glasnogovornica Ministarstva Marina Halužan.

Za nestalim 28-godišnjakom iz Sukošana, koji je nestao pošto je u subotu navečer isplovio na brodici na ribarenje, još se traga. U potragu za nestalim mladićem uz lučku kapetaniju i policiju uključen je velik broj privatnih brodica sa zadarskog područja.  Petmetarska brodica, na kojoj je mladić u subotu isplovio, pronađena je u nedjelju ujutro kod Ždrelca, oko 200 metara od obale otoka Ugljana.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture najavilo je upravnu i sigurnosnu istragu te pomorske nesreće.

Jučerašnje pretraživanje morskoga dna koćaricama koje su organizirali Sukošanci nije dalo rezultata. Nestalog ribara i danas traže dvjema koćama, kojima je izdana dozvola za pretragu morskog dna mrežama koje moraju imati oko između 80 i 150 milimetara,  a dozvola se odnosi na određeni dio Pašmanskog i Zadarskog kanala. (Mi.Dr./M.D./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene