Nakon ostavke ministra uprave Lovre Kuščevića Banski dvori traže nasljednika. Ime novog ministra ili ministrice trebali bismo doznati do kraja tjedna. Iako su koalicijski partneri u srijedu govorili da će rekonstrukcija Vlade najesen, doznajemo da je izgledniji scenarij da se Vlada osvježi tijekom ljeta, na izvanrednoj sjednici Sabora.

Galerija


''Ne vjerujem da će se čekati jesen za rekonstrukciju Vlade'', rekao je izvor blizak premijeru Andreju Plenkoviću. Već je ranije predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić rekao da rekonstrukcija Vlade opravdava sazivanje izvanredne sjednice Sabora.

Vezani članci Premijer Andrej Plenković Poslušajte kakvu je poruku premijer poslao za veliki koncert Vax Live: "Pandemiju ćemo okončati kad svi budu imali mogućnost cijepiti se" Premijer Andrej Plenković Plenković brani zabranu rada nedjeljom, nije prošlo bez Milanovića: "To još nije viđeno, takvo političko divljaštvo i primitivizam"

Ime novog ministra ili ministrice uprave trebali bismo doznati u četvrtak ili najkasnije u petak, a u Vladi tvrde da još nisu odabrali. U kuloarima kruži nekoliko imena. Državna tajnica Josipa Rimac još je ranije ispala iz igre, a u tu fotelju po svemu sudeći neće ni državni tajnik Darko Nekić. Sve se glasnije spominje mogućnost da palicu u Ministarstvu uprave preuzme HDZ-ova saborska zastupnica Sanja Putica, koja će napustiti Sabor kad se u njega vrati Kuščević. No naši izvori tvrde da ni ona nije opcija i da je HDZ-u Putica iznimno važna u Saboru. Ipak, ta opcija ostaje otvorena.

Tko će osim Kuščevića, ali i ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović Burić, koja je izabrana za glavnu tajnicu Vijeća Europe, još napustiti Vladu, i dalje nije poznato. Premijer Andrej Plenković najavio je ambicioznu rekonstrukciju, pa se očekuje da bi popis onih koji će postati bivši mogao biti duži od samo jednog ili nekoliko imena. Među onima uz čija su se imena vezale razne afere ili nisu posao u svom sektoru odradili bez većih problema jesu Gabrijela Žalac, Tomislav Tolušić, Goran Marić, ali i Nada Murganić, Milan Kujundžić, Damir Krstičević...

Premijer će odlučiti koliko će biti dubok taj rez. Morat će imati u vidu da je percepcija javnosti da u Vladi sjede ministri s prstima u pekmezu, a pred vratima su predsjednički izbori, a samo tamo iza ugla i parlamentarni.