Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ambicija je važna

Tko sve odlazi? Do petka novi ministar uprave, rekonstrukcija Vlade ipak neće čekati jesen

Provjereno otkriva detalje afere Tolušićeve imovinske kartice (Foto: Provjereno) - 3
Provjereno otkriva detalje afere Tolušićeve imovinske kartice (Foto: Provjereno) - 3 Provjereno
Aktualno Galerija Provjereno otkriva detalje afere Tolušićeve imovinske kartice (Foto: Provjereno) - 3 Provjereno otkriva detalje afere Tolušićeve imovinske kartice (Foto: Provjereno) - 3 Foto: Provjereno Andrej Plenković (Foto: AFP) Andrej Plenković (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Ministar državne imovine Goran Marić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Nakon ostavke ministra uprave Lovre Kuščevića Banski dvori traže nasljednika. Ime novog ministra ili ministrice trebali bismo doznati do kraja tjedna. Iako su koalicijski partneri u srijedu govorili da će rekonstrukcija Vlade najesen, doznajemo da je izgledniji scenarij da se Vlada osvježi tijekom ljeta, na izvanrednoj sjednici Sabora.

''Ne vjerujem da će se čekati jesen za rekonstrukciju Vlade'', rekao je izvor blizak premijeru Andreju Plenkoviću. Već je ranije predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić rekao da rekonstrukcija Vlade opravdava sazivanje izvanredne sjednice Sabora.

Pročitajte i ovo Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković Teške riječi Plenković prozvao tri stranke: "Svi su korumpirani. Žele porobiti institucije progona, to je jasno kao dan" Gordan Jandroković, Roberta Metsola, Andrej Plenković Ima ozbiljnog konkurenta Ugledni medij raspisao se o Plenkoviću, pogledajte gdje ga vide: "Bio bi to pozitivan signal..."

Ime novog ministra ili ministrice uprave trebali bismo doznati u četvrtak ili najkasnije u petak, a u Vladi tvrde da još nisu odabrali. U kuloarima kruži nekoliko imena. Državna tajnica Josipa Rimac još je ranije ispala iz igre, a u tu fotelju po svemu sudeći neće ni državni tajnik Darko Nekić. Sve se glasnije spominje mogućnost da palicu u Ministarstvu uprave preuzme HDZ-ova saborska zastupnica Sanja Putica, koja će napustiti Sabor kad se u njega vrati Kuščević. No naši izvori tvrde da ni ona nije opcija i da je HDZ-u Putica iznimno važna u Saboru. Ipak, ta opcija ostaje otvorena.

Tko će osim Kuščevića, ali i ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović Burić, koja je izabrana za glavnu tajnicu Vijeća Europe, još napustiti Vladu, i dalje nije poznato. Premijer Andrej Plenković najavio je ambicioznu rekonstrukciju, pa se očekuje da bi popis onih koji će postati bivši mogao biti duži od samo jednog ili nekoliko imena. Među onima uz čija su se imena vezale razne afere ili nisu posao u svom sektoru odradili bez većih problema jesu Gabrijela Žalac, Tomislav Tolušić, Goran Marić, ali i Nada Murganić, Milan Kujundžić, Damir Krstičević...

Premijer će odlučiti koliko će biti dubok taj rez. Morat će imati u vidu da je percepcija javnosti da u Vladi sjede ministri s prstima u pekmezu, a pred vratima su predsjednički izbori, a samo tamo iza ugla i parlamentarni.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene