Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Blago nama...

Evo kada možemo očekivati niže kamate na stambene kredite

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gospodarstvo će, prema procjenama iz Bruxellesa i ove godine padati. Izostanak gospodarskog oporavka ima izravnog utjecaja i na građane s kreditima. Oporavak gospodarstva, početak zapošljavanja i stabilne financije, samo su neki od preduvjeta za niže rate kredita. Odnosno tek kada država ispuni te uvjete - oni s kreditima za stan mogu računati na niže kamate.

Kamatu ispod 4 posto sretnici mogu zahvaliti, ne ulasku u EU, nego zakonu o potrošačkom kreditiranju, poznatijem kao 'zakon o švicarcima'. To se, dakako, odnosi na one s kreditima u švicarskim francima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tako tvrde u udrugama Presuda banci u Srbiji najava istog scenarija za slučaj 'franak' u Hrvatskoj? Slika nije dostupna Evo što se MIJENJA! EKSKLUZIVNO Kamate na 'švicarce' režu se na pola

Zaduženi u eurima, još će neko vrijeme pričekati uplatnice s manjim iznosima. 'Na cijenu tih kredita, odnosno cijenu novca koju Hrvatski imaju utječe stanje u hrvatskoj ekonomiji, odnosno svi problemi kojih smo svjesni koji nas okružuju, dakle Hrvatska ima povećan rizik odnosno povećanu premiju dodatnu na rizik zemlje i zbog toga ne možemo imati kredite kakve imaju naši zapadni susjedi', kaže financijski savjetnik Vjeko Peretić.

Kamate na stambene kredite banke naplaćuju u prosjeku od 6,2 do 7 posto. U HNB-u su mišljenja da će još neko vrijeme tako ostati.

Udruga Franak Vladi: Proglasite moratorij na ovrhe jedine nekretnine!

Veći utjecaj može se očekivati od smanjenja premije rizika povezanog s ispunjavanjem kriterije za ulazak u eurozonu (prije svega razina javnog i inozemnog duga, inflacije i proračunskog manjka), a naravno i s gospodarskim rastom. Prema dosadašnjem iskustvu, očekujemo da će tako biti i u slučaju Hrvatske.

I stručnjaci i bankari slažu se kako jedino podizanje gospodarstva može dovesti do nižih kamata.

Jedino prave mjere za gospodarski oporavak, njihovo odlučno provođenje, potrebne strukturne reforme, jačanje percepcije Hrvatske u investicijskim krugovima, preduvjet su za smanjenje premije na rizik kao ključnog ograničenja daljnjem padu kamatnih stopa na kredite.

Banke bi kako, govore stručnjaci, trebale same odlučiti kome će dati višu, a kome nižu kamatu. 'Banke bi mogle u jednom segmentu malo smanjiti cijenu kredita, ali to isto tako ovisi o riziku konkretne osobe ili tvrtke kojoj banke pozajmljuju novac', dodaje Peretić.

Novac, koji će građanima s manjim kamatama, na račun sjesti tek s prvim znakovima gospodarskog rasta.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene