Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Srbijanski predsjednik Boris Tadić na svečenoj večeri u Zagrebu istaknuo je suradnju s hrvatskim kolegom.


'Želim se zahvaliti predsjedniku Josipoviću, ne samo na prijateljstvu i razumijevanju već i na činjenici da sam dugo na polju politike bio na neki način usamljen na ovom prostoru jugoistočne Europe i zapadnog Balkana, usamljen u svojim namjerama da na drugačiji način vodim politiku, usamljen u svojim namjerama da jednom iskoračimo iz začaranog kruga u kojem se svi zajedno nalazimo, a koji je definiran 20. stoljećem', rekao je srbijanski predsjednik Boris Tadić i dodao.

'Više nisam usamljen'

Više nisam usamljen i to je velika stvar za naše odnose i zato sam uvjeren da moramo pronaći sugovornike u svim ostalim narodima zapadnog Balkana Boris Tadić

'Više nisam usamljen i to je velika stvar za naše odnose i zato sam uvjeren da moramo pronaći sugovornike u svim ostalim narodima zapadnog Balkana kako bi dali svoj puni doprinos stabilnosti cijel regije', istaknuo je Tadić koji je istaknuo i zajedničku budućnost država na ovim prostorima.

Vezani članci Donald Trump pred Bijelom kućom održao govor kojim je prihvatio republikansku nominaciju za predsjednika SAD-a Trump i službeno prihvatio nominaciju za predsjedničkog kandidata, u govoru kod Bijele kuće napao protukandidata Bidena Melania i Donald Trump Melania Trump: "Nismo ponosni na neke dijelove naše prošlosti"

>> 'Ekonomija je pitanje opstanka za Srbiju i Hrvatsku'

>> Srbijanski mediji opširno o Tadićevom posjetu Hrvatskoj

>> Nova nada: 'Na Tadićevom licu vidjelo se kajanje i žaljenje'

'Jugoslavija više ne postoji i nikada neće postojati, o tome nitko ne treba imati iluzije, ali uvjeren sam da imamo jedno zajedničko političko nebo a to je Europska Unija i na taj način ćemo u političkom smislu na izvjestan način ponovo biti zajedno, a opet dovoljno razdvojeno da nitko nikoga ne ugrozi. Tako vidim našu budućnost i zbog toga se nadam kako će Hrvatska vrlo brzo postati članica EU i odmah zatim povući Srbiju koja će povući druge države, a onda će se negativne strasti smiriti i tražiti neka druga iskušenja', zaključio je Tadić koji je u svojem govoru istaknuo i svoju povezanost s hrvatskim kulturnim naslijeđem.

 

'Ne mogu odvojiti doprinose hrvatske kulture vlastitom odrastanju, vlastitom identitetu, a vjerujem da u Hrvatskoj ima mnogo ljudi koji na isti način vrednuju srpsku kulturu. Ima mnogo hrvatskih umjetnika koji su utjecali na mene i neke sam od njih danas vidio ovdje nakon dugo vremena', rekao je Tadić.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović u svojem je govoru istaknuo važnost Tadićevog posjeta Hrvatskoj. 'Ovaj posjet predsjednika Srbije vidim kao nov važan korak, jedan od mnogih koje još treba napraviti. Mi smo na nj spremni, a na nama je da uvjerimo naše narode, cijele naše države, da su ti koraci dobri i da to dobro mora pobijediti ono zlo koje je bilo jučer', zaključio je Josipović.