Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Susret Tadića i premijerke Kosor

'Ekonomija je pitanje opstanka za Srbiju i Hrvatsku'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon susreta s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem, Boris Tadić se susreo s predsjednicom Vlade Jadrankom Kosor.

'Govorili smo o našim obavezama da štitimo interese naših država i naših građana, ali istovremeno moramo tražiti i prilike za postizanje zajedničkog rješenja, koje ne dovodi u pitanje ni legitimne, ni sve druge interese naših naroda i država', istaknuo je Tadić. Naglasio je kako obje države moraju pokazati i visoku regionalnu odgovornost, u krajnjem slučaju visoku odgovornost prema europskim integracijama, odnosno zajedničkom strateškom cilju, koji je zajedništvo pod europskim nebom.

>> Tadić: Bilo bi idealno da imamo zajedničku knjigu povijesti

>> VIDEO: Pogledajte doček srbijanskog predsjednika

>> Pupovac o povratnicima: Zadovoljni smo suradnjom država

'Govorili smo i o ekonomiji, a to pitanje je danas pitanje opstanka. Hrvatska je, kao i Srbija, pogođena ekonomskom krizom. Razmijenili smo iskustva oko donošenja proračuna za iduću godinu. To nije lako pitanje i moramo uključiti ostale socijalne partnere, poput sindikata u čitav taj proces', rekao je Tadić.

'Izrazito sam zahvalan zbog jednog drugačijeg pristupa rješavanja ekonomskih problema, ali smo se složili da sutra na sastanku s gospodarstvenicima trebamo otvoriti pitanje zajedničkog računa, kako bi vidjeli koji su to potencijali za zajednički nastup na trećim tržištima', naglasio je tadić i dodao kako su nekoć gospodarstva Hrvatske i Srbije bila komplementarna te usmjerena jedno prema drugom.

'Srbija ima vitalni nacionalni interes da Hrvatska što prije uđe u EU'

Tadić je  izrazio uvjerenje kako bi gospodarstvenici mogli dati poticaj jednoj takvoj suradnji. 'Mi smo pokrenuli pitanje pojedinih gospodarskih sektora u našim razgovorima, ali će i sutra biti prilika da otvorimo to pitanje s predsjednicima gospodarskih komora', rekao je Tadić.

'Svi u Europi danas pokušavaju to pitanje rješiti, imajući na umu preventivno djelovanje, a neke zemlje Eu su suočene s kudikamo većim makroekonomskim problemima od Hrvatske i Srbije', istaknuo je Tadić. te zemlje imaju sreću da se danas nalaze u EU, dok Hrvatska i Srbija to nisu.

Tadić je uvjeren kako će Hrvatska ubrzo postati novom članicom EU te je izrazio podršku Srbije što skorijem ulasku Hrvatske u europske integracije. 'Želim danas, evo sva govorkanja i glasine da Srbija ima interes da se zaustavi proces integracije Hrvatske, razrješiti. Srbija ima vitalni nacionalni interes da Hrvatska što prije uđe U EU. To je moj stav kao predsjednika Srbije, a to je stav i srpske Vlade', poručio je Tadić.

'U školstvu i znanosti možemo ostvariti zajedničke rezultate'

Na taj način će biti bolje i srpskim gospodarstvenicima i srpskom narodu, smatra Tadić i dodaje da samo ako susjedi imaju pozitivan politički razvoj i ekonomski rast, može se očekivati nešto pozitivno i za Srbiju. 'To bi trebao biti novi duh odnosa na jugoistoku Europe', zaključio je. Samo tako sve bivše sunarodne zemlje, a današnji susjedi na ovim prostorima mogu očekivati sveopći rast.

Još jednom je istaknuo kako treba ostvariti i napredak u školstvu i znanosti. 'Mislim da tu možemo ostvariti zajedničke rezultate', izjavio je Tadić i napomenuo još jednom kako bi stvaranje zajedničkog udžbenika iz povijesti smatrao osobnim uspjehom. Ipak, ukupno gledan bilateralne odnose dviju zemalja, tadić smatra kako je postignut značajan napredak na tom polju. Zahvalio se premijerki Kosor na toploj dobrodošlici i svemu učinjenom od strane hrvatske Vlade za unaprijeđenje zajedničkih odnosa.

'Postigli smo dogovor o načelima na kojima će se zasnivati rješenje pitanja izbjeglica'

Premijerka Jadranka Kosor zaželjela je srpskom predsjedniku još jednom srdačnu dobrodošlicu u Hrvatsku, u svoje i ime hrvatske Vlade. Na početku je istaknula kako je s Tadićem obavila dug razgovor o tome što je dosad učinjeno na polju bilateralne suradnje i što još treba učiniti.

Istaknula je kako su se oboje složili i obvezali da se što prije riješi pitanje nestalih u ratu. 'To je prvorazredno humanitarno pitanje. Složili smo se oko toga da učinimo napore kako bismo što je moguće prije i brže imali rezultate u tom smislu', istaknula je premijerka Kosor. Podsjetila je kako je još u Vukovaru naglasila da mnogi roditelji i rodbina i dalje umiru, a da ne znaju što im se dogodilo s bližnjima u ratu.

'Danas smo konačno postigli i politički dogovor o načelima na kojima će se zasnivati trajno rješenje pitanja izbjeglica', rekla je Kosor i izrazila zadovoljstvo tom činjenicom. I ona je potvrdila kako će se intenzivno na obje strane raditi na organiziranju i provođenju donatorske konferencije, vezano upravo za to pitanje.

Postoje projekti na kojima se naša gospodarska suradnja može povećati

Izrazila je i potporu ulasku Srbije i drugih susjednih zemalja iz regije u EU, i u trenutku kad Hrvatska postane punopravnom članicom EU-a. 'Smatramo da je to iznimno važno za obje zemlje, za trajnu stabilnost i prosperitet naših država. U tom smislu mi smo učinili i sasvim konkretne poteze', naglasila je Kosor i dodala kako će članstvo hrvatske u EU omogućiti i novu perspektivu u tom smislu. Svi oni koji rade u podzemlju, nažalost, pokazali su da su dobro organizirani te da u tom smislu ne poznaju granice i ja mislim kako naša buduća suradnja mora biti takva da pokažemo da smo puno bolji od njih Jadranka Kosor

Kosor je rekla i kako je s Tadićem intenzivno razgovarala i o mogućem širenju gospodarske suradnje između Hrvatske i Srbije. 'Sasvim sigurno je da postoje određeni projekti na kojima se ta proširena suradnja može temeljiti. Sutra će za to biti prilike na forumu, koji će sasvim sigurno okupiti respektabilan broj gospodarstvenika iz obje zemlje', poručila je premijerka.

'Do listopada ove godine iz Hrvatske je izvezeno robe u vrijednosti od 243 milijuna eura u Srbiju, ali je isto tako iz Hrvatske investirano i više od 420 milijuna eura', navela je kao konkretan primjer suradnje Kosor. Istaknula je i dobar sporazum o vojnoj suradnji te odličnu suradnju ministarstava unutarnjih poslova Hrvatske i Srbije, u borbi protiv organiziranog kriminala.

'Naša suradnja mora biti takva da pokažemo da smo puno bolji od onih koji rade u podzemlju'

'Svi oni koji rade u podzemlju, nažalost, pokazali su da su dobro organizirani te da u tom smislu ne poznaju granice i ja mislim kako naša buduća suradnja mora biti takva da pokažemo da smo puno bolji od njih', rekla je Kosor komentirajući dosadašnju suradnju spomenutih ministarstava. 'Zajedno, čvrsto i odlučno u borbi protiv organiziranog kriminala, kako bismo tu zaista pokazali svoju moć', zaključila je Kosor.

'Razgovarali smo i o mogućoj trilaterali i vjerujemo da će to biti brzo', istaknula je premijerka, osvrnuvši se na nedavan sastanak između slovenskog premijera Boruta Pahora, srpskog predsjednika Tadića i nje kao hrvatske premijerke. Taj sastanak dogodio se u Sloveniji, a Kosor i Tadić razgovarali su i o sljedećem takvom sastanku, koji bi se trebao dogoditi u Srbiji

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene