Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iako je isprva odbijala potpisati protokol, Švicarska je sada ipak omogućila Hrvatima slobodu kretanja.


Švicarska i Europska unija potpisale su ugovor kojim se u postojeći sporazum o slobodnom kretanju osoba uključile i Republiku Hrvatsku, doznaje se iz švicarske stalne misije pri EU.

Vezani članci Cjepivo, ilustracija Europska unija odobrila sve zahtjeve za izvoz cjepiva protiv korone iako sama ne dobiva naručene doze, poznato i koje su zemlje to tražile Radnici na djelu Snalažljivim radnicima ne trebaju ni ljestve ni alati, pogledajte samo ovu kreativnost

Švicarska je isprva odbijala potpisati protokol koji se odnosi na Hrvate pozivajući se na svoj referendum iz 2014. godine kojim su se Švicarci izjasnili 'za' obuzadavanje imigracije.

Švicarsko zakonodavstvod tada je u nesuglasicama s Bruxellesom oko implementacije spomenutog referenduma koji je obvezujuć, a koji se tiče imigracijskih kvota koje bi prekršile bilateralni sporazum kojim se jamči sloboda kretanja svim državljanima članica Europske unije.

Stoga je Europska komisija odlučila suspendirati pregovore o sudjelovanju Švicarske u europskom istraživačkom programu Horizon 2020 i u programu razmjene studenata Erasmus.

Istraživački program EU-a Horizon 2020 vrijedi gotovo 80 milijardi eura i za Švicarsku je vrlo važno sudjelovanje u njemu, budući da njihovo gospodarstvo uvelike prosperira zbog ulaganja u znanstvena istraživanja.

Švicarska je onda odlučila da će početi jednostrano primjenjivati parafirani protokol, ali bez potpisivanja.

Europska unija je potom 5. prosinca 2014. odlučila sa Švicarskom potpisati sporazum koji toj zemlji omogućuje djelomično sudjelovanje u tom istraživačkom programu do kraja 2016. godine. Švicarskoj je tada rečeno da će produljenje sporazuma nakon 2016. ovisiti o tome hoće li službeni Bern potpisati parafirani protokol.

(Hina/T.V.)