Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Kriva je politika'

Sve napetiji odnosi na relaciji Milanović-Linić! Prijeti li Liniću smjena?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ostavka Nade Čavlović Smiljanec podnijela ostavku itekako će utjecati na ministra financija, Slavka Linića.

S obzirom na to da je sada već bivša šefica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec podnijela ostavku, njezina će odluka itekako utjecati na ministra financija Slavka Linića. Moglo bi se reći kako je današnjim potezom i neopozivom ostavkom jasno odabrala stranu kojoj se priklonila, te indirektno optužila ministra Linića da ju je opstruirao u njezinom radu.

Pročitajte i ovo U Splitu su ponovo osvanuli uvredljivi grafiti - 6 Tri kaznena djela Policija uhvatila grafitera koji je blatio Milanovića i druge političare, poznato odakle je Premijer Andrej Plenković Bez puno komentara Plenković o porukama s mobitela Josipe Rimac: "Nemam pojma tko je AP. To je potpuno nebitno"

Na to upućuje sama činjenica da Ministarstvo financija nije znalo za njezinu press konferenciju, te se sve odvilo u samo dva sata. Budući da je bila pomoćnica ministra financija mogla ga je o svojoj odluci obavijestiti prije same konferencije.

Šefica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec podnijela je ostavku! 'Nisam očekivala ovakve napade'

Čavlović Smiljanec odlučila je ministru Liniću svoj odluku priopćiti na samom kraju, kada je za nju saznao i premijer, koji je odluku prihvatio. Moglo bi se reći kako je time jasno dala do znanja što misli o svom šefu. Službeno ga je obavijestila, prema neslužbenim informacijama, kada i cijelu javnost.

Ministar Linić kao i cijelo Ministarstvo financija ne žele komentirati ovaj slučaj, no sasvim je jasno da na ovome ništa neće stati. Sukobi na relaciji Milanović - Linić, koji su tjednima tinjali, sada će se rasplamsati.

Premijer je zatražio istragu svih do sada nenaplaćenih dugova. Ministarstvo financija, točnije Porezna uprava nešto je od toga naplatila, no problem je u tome što se najveći dio tih neplaćenih računa nagomilao s godinama, pa čak i desetljećima. Veliki dio toga je već u zastari.

Ova istraga koju je premijer Milanović naredio samo će pokazati kako je više od 60% slučajeva prešlo u zastaru, a ostaje pitanje što od toga Ministarstvo i Porezna uprava zapravo mogu naplatiti. Izgleda kako se ovim potezom premijer Milanović želio obračunati sa bivšom vladom koju već nekoliko dana proziva o neplaćanju poreza.

'Da se utvrdi tko je odgovoran, od činovnika do političara, zašto država nije naplaćivala svoja potraživanja u svakom konkretnom predmetu, pa i onim najvećima, zašto nije naplaćivala i zašto je dopustila da se nagomilaju kamate i kuna kamate a kamoli milijuni kamata jer to je bila nečija volja', istaknuo je premijer Zoran Milanović.

Zašto je on otišao, a ona ne? Linić usporedio Šegona i Čavlović Smiljanec!

Osim poreznih treba istražiti i dugove u drugim resorima.

'Mislim i u pravosuđu na nenaplaćene sudske presude, na 'ladičarenje', na milijune ministara unutarnjih poslova, na milijune mandatnih prekršajnih kazni koje policajci koji stoje na cesti odrađuju, onda se nikad ne naplate, to su velike štete za državni proračun', dodaje Milanović.

Podaci bi trebali poslužiti državnom odvjetništvu za daljnje postupanje.

'Pozivamo institucije da preuzmu imaterijale i nemaju puno posla, vertikala je jasna. Referent, službenik, šef, ministar', objašnjava Milanović.

Premijer želi da se zna kako njegova vlada nije oštetila državu.

'Da ne bi sutra nas netko optužio, nismo se htjeli nikome svetiti. Ni sada to ne radimo ali odgovornost se mora znati netko je državu dovodio u situaciju da namjerno ne naplaćuje svoje dugove mi na to nismo zatvorili oči nego smo počeli rješavati i ostavili smo većinu tih ljudi koji su bili i radili da nastave raditi sada po zakonu. Ako se treba istraživati neka se istražuje' rekao je Milanović.

'On se opet bavi nečim da bi zabavljao narod. Jedino što znaju je proizvoditi afere, proizvodnja afera ove nesposobne vlasti traje. Neka istražuje. Proizvodnja u Hrvatskoj raste ali samo kad su u pitanju afere koje proizvodi ova nesposobna vlast', prokomentirao je Milanovićevu odluku predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. Premijerove priče Karamarko smatra deplasiranim i poziva na prijevremene izbore.

'Dvije godine su na vlasti, mandat im ističe, a oni još pričaju o HDZ-u, zar ćemo mi pričati o komunističkoj partiji, nećemo' dodaje Karamarko.

Linić na pitanje je li mu Čavlović Smiljanec teret: 'Imam sto kila, nosim velike terete'

Za ministra financija nema dvojbe - kriva je politika, a ne činovnici. 'Politika je odgovorna, ona se sada mijenja. Ja znam sukobe s pojedincima u Poreznoj upravi, gdje autoritetno kažem, morate blokirati, a oni vele tamo su zaposleni. Stvorili smo jedan mentalitet', kazao je Slavko Linić.

Reprogram, predstečajne nagodbe o bjava liste poreznih dužnika samo su neke mjere kojima, kazao je ministar linić pokušavaju rješiti nagomilane dugove.

Čini se stoga kako je slučaj Čavlović Smiljanec završen u onom političkom smislu, a otvara se jedna sasvim nova priča, ona premijera Milanovića i ministra Linića. Sasvim je jasno da su njihovi odnosi sve napetiji, da je njihova komunikacija svedena na minimum. Nakon slučaja Šegon, Slavko Linić je nudio mandat na raspolaganja, a premijer o tome nije želio razgovarati.

Sasvim je jasno kako u narednim tjednima možemo očekivati i taj njihov konačni obračun. Slavko Linić je u nekoliko navrata rekao kako on ostavku ne daje, već ga se može samo smijeniti. Svakako nešto o čemu premijer Milanović mora razmisliti. Pitanje je hoće li to biti prije ili nakon lokalnih izbora.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene