Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Uvjeti katastrofe"

Sve je više djece pogođene virusom koji je mirovao u koroni: "Gotovo da nema slobodnog krevetića, obitelji spavaju na ležajevima u hitnoj"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Liječnici upozoravaju na ozbiljnost situacije i navode kako su bolnice preplavljene brojem djece koja imaju respiratorni sincicijski virus (RSV), koji uzrokuje akutne infekcije dišnog sustava i najčešći je uzrok bronhiolitisa.

Respiratorni virus može uzrokovati stanja opasna po život u dojenčadi i male djece, a trenutačno se stvara val virusa koji već tjera liječnike hitne medicinske pomoći da spominju "uvjete katastrofe".

U nekim dijelovima Njemačke nema više kreveta za djecu jer ih je previše zaraženo virusom.

Prema informacijama Instituta Robert Koch (RKI), infekcije respiratornim sincicijskim virusom (RSV) dovode do povećanja obolijevanja i prijema u bolnicu, osobito male djece.

Pročitajte i ovo Puno toga liječimo antibioticima, a ne bismo trebali - 5 ZANIMLJIVI PODACI Gutamo ih kao ludi, plaćamo ih sve skuplje, a najčešće uzalud: Hrvati ne znaju s antibioticima

Prema tjednom izvješću RKI-ja objavljenog u četvrtak navečer, očekuje se kako će brojke nastaviti rasti sljedećih tjedana. Liječnik dječje intenzivne njege i hitne pomoći Florian Hoffmann rekao je za njemačku agenciju dpa kako je "situacija ozbiljna", javlja magazin Fenix.

"U nekoliko njemačkih saveznih zemalja, uključujući Bavarsku, Sjevernu Rajnu-Vestfaliju i Donju Sasku, gotovo da ni nema slobodnog krevetića u klinikama", rekao je Hoffmann i dodao kako obitelji s bolesnom djecom ponekad moraju spavati na ležajevima u hitnoj pomoći.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Utjecaj koronavirusa VIDEO Nasilje na ulicama blokiranog grada, ljudima je dosta lockdowna: "Naše gazde nije briga hoćemo li živjeti ili umrijeti"

Pročitajte i ovo Ilustracija Više zaraženih Opasan virus zatvorio dio dječje bolnice u Nišu: Posebno su ugrožena novorođenčad i prijevremeno rođena djeca

Objasnio je kako su pogođena djeca koja imaju između jedne ili dvije godine, koja, s obzirom na mjere u pandemiji korone, nisu ranije imala kontakt s RSV-om.

Zbog neuobičajeno jake cirkulacije RSV-a trenutačno se bilježi i znatno više slučajeva kod djece do četvrte godine nego u godinama prije pandemije, a vrijednosti RSV-a također su na vrlo visokoj razini dobnim skupinama do 14 godina.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene