Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images

Liječnici upozoravaju na ozbiljnost situacije i navode kako su bolnice preplavljene brojem djece koja imaju respiratorni sincicijski virus (RSV), koji uzrokuje akutne infekcije dišnog sustava i najčešći je uzrok bronhiolitisa.


Respiratorni virus može uzrokovati stanja opasna po život u dojenčadi i male djece, a trenutačno se stvara val virusa koji već tjera liječnike hitne medicinske pomoći da spominju "uvjete katastrofe".

U nekim dijelovima Njemačke nema više kreveta za djecu jer ih je previše zaraženo virusom.

Prema informacijama Instituta Robert Koch (RKI), infekcije respiratornim sincicijskim virusom (RSV) dovode do povećanja obolijevanja i prijema u bolnicu, osobito male djece.

Puno toga liječimo antibioticima, a ne bismo trebali - 5 Gutamo ih kao ludi, plaćamo ih sve skuplje, a najčešće uzalud: Hrvati ne znaju s antibioticima

Prema tjednom izvješću RKI-ja objavljenog u četvrtak navečer, očekuje se kako će brojke nastaviti rasti sljedećih tjedana. Liječnik dječje intenzivne njege i hitne pomoći Florian Hoffmann rekao je za njemačku agenciju dpa kako je "situacija ozbiljna", javlja magazin Fenix.

"U nekoliko njemačkih saveznih zemalja, uključujući Bavarsku, Sjevernu Rajnu-Vestfaliju i Donju Sasku, gotovo da ni nema slobodnog krevetića u klinikama", rekao je Hoffmann i dodao kako obitelji s bolesnom djecom ponekad moraju spavati na ležajevima u hitnoj pomoći.

Ilustracija VIDEO Nasilje na ulicama blokiranog grada, ljudima je dosta lockdowna: "Naše gazde nije briga hoćemo li živjeti ili umrijeti"

Ilustracija Opasan virus zatvorio dio dječje bolnice u Nišu: Posebno su ugrožena novorođenčad i prijevremeno rođena djeca

Objasnio je kako su pogođena djeca koja imaju između jedne ili dvije godine, koja, s obzirom na mjere u pandemiji korone, nisu ranije imala kontakt s RSV-om.

Zbog neuobičajeno jake cirkulacije RSV-a trenutačno se bilježi i znatno više slučajeva kod djece do četvrte godine nego u godinama prije pandemije, a vrijednosti RSV-a također su na vrlo visokoj razini dobnim skupinama do 14 godina.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju