Obavijesti Video Pretražite Navigacija
sporne sigurnosne promjene

Sve bum vas tužil: Vrhovni sud pokreće postupak na Ustavnom sudu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrhovni sud u ponedjeljak je izvijestio da će pred Ustavnim sudom pokrenuti postupak ocjene suglasnosti s Ustavom zakonske odredbe o provođenju sigurnosnih provjera za suce svakih pet godina.

Riječ je o zakonskom novitetu opisanom u 86. članku Zakona o sudovima koji je Sabor izglasao u paketu pravosudnih zakona 11. veljače.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 6 Anketa Dnevnika Nove TV Što mislite o odluci Ustavnog suda? Pogledajte kako ste glasali Miroslav Šeparović, Zoran Milanović IZ MINUTE U MINUTU Šeparović: "U ožujku sam rekao da Milanović može biti mandatar, ali..."; Ustavna stručnjakinja: "Milanović će napraviti žrtvu od sebe"

Predsjednike sudova i državnih odvjetništava zakon obvezuje da sigurnosne provjere traže od nadležne sigurnosno-obavještajne agencije putem Ministarstva pravosuđa.

U prijedlogu za pokretanje postupka ocjene suglasnost s Ustavom Vrhovni će sud predložiti privremenu obustavu radnji koje se poduzimaju na osnovi osporene zakonske odredbe, priopćio je u ponedjeljak Vrhovni sud.

Takva odluka donesena je jednoglasno u ponedjeljak na Općoj sjednici Vrhovnog suda koju čine predsjednik i svi suci najvišeg suda.

Pokretanje postupka za ocjenom ustavnosti dvije nedavno izmijenjene odredbe Zakona o sudovima prošloga je tjedna najavila i Udruga hrvatskih sudaca.

Osim sigurnosnih provjera sudačka udruga neustavnom smatra i odredbu prema kojoj ministar donosi Okvirna mjerila za rad sudaca bez mišljenja Opće sjednice Vrhovnog suda.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene