Rad od kuće, ilustracija
Rad od kuće, ilustracija Foto: Getty Images

Njemački sud presudio je u postupku u kojem je muškarac pao i ozljedio se dok je hodao od kreveta do računala kako bi radio od doma. Poskliznuo se i slomio kralježnicu, a njemački sud je odlučio kako se radi o nesreći na radnom mjestu.


Njemački sud presudio je da muškarac koji se poskliznuo dok je hodao nekoliko metara od kreveta do svog kućnog ureda može zatražiti osiguranje zbog nezgode na radnom mjestu dok je, tehnički, putovao na posao.

Vezani članci Rad od kuće, ilustracija - 1 Ukida se rad od kuće, neki su zadovoljni, a neki i ne: ''Samo trebamo jasna pravila'' Rad od doma, ilustracija - 2 Rad od kuće postao je novo normalno: Saznajte kako zaštititi svoja prava u vrijeme pandemije

Muškarac se na putu do kata ispod njegove spavaće sobe ozljedio u padu, naveo je u svojoj odluci federalni sud nadležan za pitanja socijalnog osiguranja.

Naime, dok je hodao spiralnim stepenicama koje spajaju sobe, muškarac se okliznuo, pao i slomio kralježnicu.

U odluci suda piše da je muškarac počinjao s poslom u svojem kućnom uredu "odmah bez doručka", no nije jasnije objašnjeno zašto je to bilo bitno u ovom postupku.

U objašnjenju presude se navodi da je zakonsko osiguranje od nesreće omogućeno samo za "prvo" putovanje na radno mjesto, što bi moglo značiti da odluka ne bi bila ista da je muškarac išao po obrok u pauzi rada, piše The Guardian.

Osiguranje odbilo pokriti odštetni zahtjev

Osiguranje poslodavca ranije je odbilo pokriti odštetni zahtjev.

Dok se dva niža suda nisu složila oko toga je li kratko putovanje od kreveta do kućnog ureda i računala bilo putovanje na posao, viši savezni sud utvrdio je da je "prvo jutarnje putovanje od kreveta do kućnog ureda bila put na posao koji je osiguran".

U mnogim zemljama tvrtke su dužne brinuti se za svoje zaposlenike, bez obzira na to gdje rade.

Njemački savezni sud u odluci je pojasnio: "Ako se djelatnost obavlja u kućanstvu osigurane osobe ili na drugom mjestu, osiguranje je jednako kao i kada se djelatnost obavlja u prostorijama tvrtke".

Nema informacija o tome je li muškarac radio od kuće zbog pandemije ili je takva priroda njegova posla. U presudi se navodi da se zakon primjenjuje i na "radna mjesta za rad na daljinu" koje može biti i u privatnom prostoru zaposlenika.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju