Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VJEČNA RANA

"Najteže je onima koji još uvijek tragaju za nekim svojim": Djeca poginulih i nestalih odala počast žrtvama Ovčare

Komemorativnim skupom 'Ovčara – vječna rana', polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u nedjelju je odana počast žrtvama Ovčare. Ondje je 20. studenoga 1991. ubijeno i u masovnu grobnicu bačeno 200 ranjenika i civila odvedenih iz vukovarske bolnice nakon sloma obrane grada.

Komemorativni skup i 15. mimohod pod nazivom "Vi ste naš ponos – mi smo Vaša snaga" održan je u organizaciji Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, u sklopu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

Izaslanik predsjednika Vlade RH, ministar obrane Mario Banožić, poručio je da je težnja Vlade tražiti do posljednjeg nestalog u Hrvatskoj, a njihovoj djeci pružiti svu podršku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bacili vijenac u Dunav Glavašević s izaslanstvom ZLB-a odao počast žrtvama u Vukovaru: "Ovo je moj grad"

Nakon sloma obrane i srpske okupacije Vukovara, 18. studenoga 1991., srpski agresori i Jugoslavenska vojska odveli su 19. studenoga iz vukovarske bolnice oko 260 ranjenika i civila, a njih 200 je dva dana poslije pogubljeno na Ovčari. Za oko 60 preostalih zatočenika odvedenih iz bolnice još se traga. Najmlađa žrtva Ovčare bio je 16-godišnji Igor Kačić, a najstarijoj žrtvi bilo je 77 godina.

Tijekom komemoracije "Ovčara – vječna rana", pročitana su imena 200 žrtava, među kojima su bili i novinar Hrvatskog radija Vukovar Siniša Glavašević te francuski ratni dragovoljac Jean-Michel Nicolier.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U Bruxellesu Vučić će se sastati s kosovskim premijerom: "Nisam optimist, ali otići ću da im ne dam razlog da okrive Srbiju"

Pokraj svih 200 čempresa, zasađenih na mjestu masovne grobnice, postavljena je crvena ruža. Kod Spomen obilježja vijence su položila i svijeće upalila brojna izaslanstva.

Traganje za nestalima

Ministar Banožić je izrazio je podršku djeci ubijenih i nestalih hrvatskih branitelja, zahvalivši im što su i dalje uporni u svom traganju.

"To je obaveza svih nas. I zato će Vlada RH nastaviti ustrajno raditi na pronalasku svih nestalih osoba iz Domovinskog rata", rekao je te istaknuo da Ministarstvo hrvatskih branitelja intenzivno provodi aktivnosti u potrazi za nestalim osobama u Domovinskom ratu te intenzivno radi na svim potencijalnim lokacijama o kojima dobije određena saznanja.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 5 PRAVOBRANITELJICA ZA DJECU Imaju li djeca u Hrvatskoj budućnost? ''Ni u kriznim vremenima od toga ne smijemo odustati''

Pročitajte i ovo Ilustracija Pala u zračnoj luci Nije joj pošlo za rukom: U kotačima invalidskih kolica sakrila kokain vrijedan 450.000 dolara

"Hrvatska vojska također sudjeluje u tim aktivnostima te uz pomoć svoje mehanizacije ulaže znatne napore kako bi se što prije provjerile sve moguće lokacije. I dalje nam je težnja tražiti do posljednjeg nestalog u Hrvatskoj, a djeci pružiti svu podršku u daljnjem razvoju i radu, u njihovom životu te da što prije pronađu svoje najmilije", poručio je ministar.

Član Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, Igor Gavrić, čiji je ubijen na Ovčari, rekao je da "vide da nisu sami", dodavši da je "najteže onima koji još uvijek tragaju za nekim svojim". Pozvao je institucije da svu snagu usmjere na potragu za nestalima, kako bi i oni i njihove obitelji našle svoj mir.

Obljetnica tragedije u Ernestinovu

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u spomen na poginule hrvatske branitelje i civile u Ernestinovu je u nedjelju obilježena 31. obljetnica stradavanja toga mjesta u Domovinskom ratu i progonstva mještana.

 

Uz obitelji poginulih i nestalih branitelja, vijence su položila izaslanstva državnih, županijskih i općinskih vlasti te udruga iz Domovinskog rata.

Pročitajte i ovo Policija ispred gay kluba u Americi Pucnjava u Americi VIDEO Masakr u klubu: Ubijeno najmanje petero ljudi, ozlijeđeno njih 18

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić podsjetio je da je prije 31 godinu ovo bio najteži dan na ovom dijelu južne obrane Osijeka jer je nakon okupacije Ernestinova, mjesto Laslovo ostalo u okruženju, a vodile se su se borbe za Antunovac i Ivanovac.

Istaknuo je da je nakon okupacije Vukovara bilo jasno da dolazi trenutak kada će branitelji ovdje morati biti spremni na obranu te da je ključno bilo obraniti grad Osijek, u čemu su branitelji uspjeli, uz velike žrtve.

"Zaboraviti nećemo nikada, a nema razloga ni opraštati nikome u ovome trenutku, jer nitko od njih nije ni tražio oprost, ni izrazio žaljenje za ono što su učinili hrvatskim vojnicima i civilima, a još nije riješeno ni pitanje 1821 nestale osobe u Hrvatskoj, iako je sigurno da neki ljudi znaju gdje su njihovi posmrtni ostatci", rekao je Anušić.

Pročitajte i ovo Koronavirus u Kini Unatoč strogim pravilima Imaju prvi smrtni slučaj od koronavirusa u skoro pola godine: Gradska vlast donijela novu odluku

Smatra da neki ratni zločinci i danas šetaju slobodno i da se, tek kad sve to bude riješeno, može sjesti za stol te razgovarati o oprostu, pomirenju i daljnjem suživotu sa srpskim narodom, "građanima koji vide Hrvatsku kao svoju državu, koji je poštuju i cijene, kao što će hrvatski narod poštovati i cijeniti njih".

Načelnica Općine Ernestinovo Marijana Junušić zahvalila je svim hrvatskim braniteljima, koji su svojom žrtvom obranili Hrvatsku, i "zbog kojih se moramo truditi u zajedništvu i slozi obnavljati ovo mjesto, kako bi mladima osigurali bolju budućnost, ali ih i učili istinskim vrijednostima Domovinskog rata".

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene