Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nasilje u školi

Suverenisti osuli paljbu po Fuchsu: "Zahtijevamo da posjeti profesora u zatvoru i ispriča mu se"

Hrvatski suverenisti osudili su nasilje koje se dogodilo između učenika i nastavnika Strojarske tehničke škole u Zagrebu, a od ministra Fuchsa traže da posjeti profesora u zatvoru te mu se ispriča zbog svojih izjava.

Niz je reakcija na snimku iz jedne zagrebačke škole u kojoj su se fizički sukobili profesor i učenik. Za dio javnosti profesor je žrtva koju je napao učenik, a ako se pita sud, profesor se ogriješio o svoju profesiju, povjerena mu je skrb o djeci, ima problem s alkoholom i postoji opasnost od ponavljanja djela.

Oglasili su se i Hrvatski suverenisti, koji su naglasili kako osuđuju nasilje koje se dogodilo između učenika i nastavnika Strojarske tehničke škole Frana Bošnjakovića u Zagrebu.

"Zgroženi smo činjenicom da su učenici snimali vrijeđanje i omalovažavanje nastavnika od svojih kolega te to smatrali smiješnim. Smatramo da je ovakva situacija zabrinjavajuća za budućnost našeg društva. Bilo kakav oblik fizičkog nasilja u školi smatramo apsolutno neprihvatljivim i žalimo što je do njega došlo.

Pročitajte i ovo Tučnjava profesora i učenika - 1 Nižu se reakcije Javnost stala u obranu profesora: Dnevnik Nove TV doznaje što su mu govorili učenici, a i što je on govorio njima

Iz medija smo saznali da se spomenuti nastavnik već neko vrijeme nosi s izuzetnim stresom u privatnom životu zbog smrti bliskih mu osoba, što su učenici iskorištavali kako bi ga vrijeđali i ponižavali. Osim toga učenici su spomenutog nastavnika nazivali 'četničkim vojvodom' iako su znali da to kod njega izaziva duboke emocije jer je nastavnik bio sudionik Domovinskog rata."

Zgroženi Fuchsovom reakcijom

Suverenisti dodaju kako su zbog svega navedenoga zgroženi načinom na koji je resorno Ministarstvo, konkretno ministar Radovan Fuchs reagirao u spomenutom slučaju.

"Ministar je kao prvu svoju izjavu na događaj odlučio osuditi nastavnika, vođen medijskim napisima, riječima da "alkoholiziranom nastavniku nije mjesto u školi", a da policija ni u jednom trenutku nije ni spomenula da je nastavnik bio pod utjecajem alkohola, što je nastavnik i sam više puta opovrgnuo. Time se ministar, koji bi trebao braniti obrazovne djelatnike, svrstao na stranu onih koji te djelatnike napadaju bez ikakvih konkretnih dokaza", naglašavaju Suverenisti te dodaju:

Pročitajte i ovo Masakr u Pragu pucnjava na sveučilištu Potresna svjedočanstva preživjelih studenata: "Stavili smo barikade na vrata, zvao sam mamu, djevojku. Po cijelom fakultetu bilo je krvi"

"Kao posljedicu konkretnog događaja, spomenuti profesor će, kao vrhunac ove za njega poprilično stresne godine, Božić i Novu godinu dočekati u pritvoru, dok ministar koji bi ga trebao štititi po hitnom nalogu u školu šalje stručne osobe kako bi pomogle učenicima da 'svladaju preživljenu traumu'. Naravno da učenicima treba pružiti svaku potrebnu pomoć, ali smatramo da i profesor ima pravo na pomoć, a ne samo osudu. Dakle, imamo apsurdnu situaciju u kojoj prosvjetni djelatnik po kratkom postupku ide u pritvor te će mu biti uručen otkaz, dok istovremeno učenicima nije izrečena nijedna pedagoška odnosno stegovna mjera, što jasno pokazuje koliko su se moralne vrijednosti u našem društvu okrenule."

Pročitajte i ovo David Kozak masakr u Pragu Davida sumnjiče da je prije masakra ubio oca i bebu u kolicima, objavio je jezive poruke: "Uvijek sam želio ubijati, Alina mi je puno pomogla"

Za kraj su naveli kako od ministra Fuchsa zahtijevaju da posjeti profesora u zatvoru.

"Zahtijevamo da mu se ispriča za svoje izjave kojima ga je dodatno ponizio te što skorije donese Zakon kojim će se zaštititi prosvjetni djelatnici od sve učestalijih provokacija učenika i provođenja terora nad njima, zbog čega sve češće dolaze na posao u strahu za vlastitu sigurnost. Također je potrebno pod hitno postrožiti pedagoške mjere i adekvatno kazniti učenike za nasilničko ponašanje prema nastavnicima", zaključuju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene