Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Puno neobičnosti

U srijedu istječe žalbeni rok u zagrebačkim vrtićima: Tri tisuće roditelja piše prigovore

Aktualno Galerija Vrtići - 3 Vrtići - 3 Foto: DNEVNIK.hr Vrtići - 4 Vrtići - 4 Foto: DNEVNIK.hr Vrtići - 2 Vrtići - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Vrtići - 1 Galerija 1/4 >>
Sutra istječe žalbeni rok u zagrebačkim vrtićima, a tri tisuće roditelja djece koja nisu ostvarila pravo na vrtić, pišu prigovore.

Iako se gradska vlast hvali da su novim modelom upisa spriječene malverzacije, roditelji su uočili kršenja pravila - i to po datumu rođenja djece. Neki su roditelji već angažirali i odvjetnike.

 Već drugu godinu zaredom njihova djeca su na listi odbijenih. Nema slobodnih prostornih kapaciteta.

"Na listi se našlo više od 40, koji su upisani prije našeg djeteta koje je rođeno u 10. mjesecu 2021., a pravilnik kaže da u slučaju istog broja bodova djeca koja su starija imaju prednost pri upisu", rekao je Marijo Pecevski, otac djeteta koje nije dobilo mjesto u vrtiću.

Odmah je uputio prigovore na sve adrese - od ravnateljice do pravobraniteljice za djecu.

"Nadam se da će se netko dozvati zdravom razumu, poništiti ovo i napraviti listu prema pravilnicima", kaže Pecevski.

I ravnateljica potvrđuje da je cijela jedna generacija dvogodišnjaka odbijena, a jednogodišnjaka primljena.

"Zato jer je za njih tamo pripremljen adekvatan prostor jer je različita veličina namještaja, opreme, didakte, igračaka", rekla je Gordana Lukačić, ravnateljica DV Bukovac.

Da će mlađe jasličke grupe biti ukinute ako bude veći broj prijavljene starije djece, roditelji su krivo shvatili kaže pročelnik za obrazovanje.

"Dakle, jedini način da se ovo eventualno moglo izbjeći je da se ukida i prenamjenjuje određeni prostor što bi bilo suprotno praksi i uputi ministarstva", rekao je Luka Juroš, pročelnik gradskog ureda za obrazovanje.

Roditelji odbijene djece pišu da su u raznim vrtićima primijetili nelogičnosti i nepravilnosti. Od toga da su upisana djeca s manjim brojem bodova, do upisa mnogo mlađe djece u istu grupu za koju su i sami aplicirali.

Pročitajte i ovo Park na Trešnjevci - 3 U Zagrebu Nema kraja muci roditelja zbog opasnog parka za djecu: "Nakon jednog spiralnog prijeloma prsta i ugradnje šipke..."

Na upit je li bilo pritisaka na vas od strane roditelja prije upisa da primite njihovo dijete mimo pravila Gordana Lukačić, ravnateljica DV Bukovac, je rekla: "Pa ja na bih o tome sada, naravno da jest, bilo je svega i prije objave samih rezultata".

Naglasila je da radi po propisu i preuzima svu odgovornost.

Nepravilnosti se mogu prijaviti Gradskom uredu i inspekciji Ministarstva.

Roditeljima s Bukovca koji su uputili prigovor vrtić će dati na uvid traženu dokumentaciju, no mjesto u vrtiću ove godine neće dobiti.

"Sljedeće godine će ona biti u starijoj grupi, vjerojatno će prioritet imati djeca od 4 godine i oni iz mjere roditelji odgajatelji. Ja se pitam hoće li moje dijete ikada dobiti mjesto u vrtiću", kaže Marijo Pecevski, otac djeteta koje nije dobilo mjesto u vrtiću.

Angažirali su odvjetnika i kreću u pravnu bitku.

Pročitajte i ovo Pomorska policija - 2 Ogromne kazne Pomorska policija ima pune ruke posla: Otkrivaju što su najčešći izgovori za nepoštivanje zakona

Pročitajte i ovo Afrička svinjska kuga - 3 Afrička svinjska kuga Stanje je vrlo ozbiljno: "Mesa će biti, samo je pitanje po kojoj cijeni"

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.



Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene