Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ogromne kazne

Pomorska policija ima pune ruke posla: Otkrivaju što su najčešći izgovori za nepoštivanje zakona

Pomorska policija - 2
Pomorska policija - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Pomorska policija - 3 Pomorska policija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Pomorska policija - 4 Pomorska policija - 4 Foto: DNEVNIK.hr Pomorska policija - 2 Pomorska policija - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Pomorska policija - 1 Galerija 1/4 >>
S dolaskom većeg broja turista diljem Jadrana započela je akcija pomorske policije u kojoj se nadzire sigurnost plovidbe.

Kontrolira se nepropisna brzina plovidbe, glisiranje u nedopuštenom morskom području, iznajmljivanje plovila kao i turistička putnička plovila.

Osim toga, naglasak je i na plivačima i roniocima za koje također vrijede pomorska pravila.

"Inače pazimo, ali eto učimo se na moru. Dok je more, malo dam gas toliko da nas, ne znam još... Učimo se na čamcu", kazao je Julijo iz Koprivnice.

"Greška je bila što su vozili jako blizu obale. Bilo je bliže od 50 metara. Mi smo im pisali 50 jer tu uvijek postoji opasnost od kupača i ronioca. Tu je i prolaz za brodove", objasnio je pomorski policajac Mario Filipović.

Pročitajte i ovo Aleksandar Lukašenko Nisu opsjednuti, ali... Bizarni poklon za bjeloruskog predsjednika: "Jeste li vi to ponijeli bombu?"

"Mi smo trenutno sad po pitanju glisiranja. Naša temeljna zadaća je nadzor državne granice. Sada nakon ovoga, budući da radimo i kompenzacijske mjere, nakon obavljenih nekoliko kompenzacijskih mjera, idemo prema državnoj granici", kazao je zapovjednik broda Berislav Kutija.

Naplaćene gotovo sve kazne

Više detalja ove policijske akcije doznao je reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić. Posada patrolnog broda Mile Blaževića Čađe imala je pune ruke posla.

Romano Landeka, načelnik Postaje pomorske i aerodromske policije kazao je da je do sada evidentirano 80 prekršaja iz te problematike. "Do sada smo uspješno naplatili više od 98 posto kazni", navodi.

"Najčešći prekršaji na moru su pored nepropisnog glisiranja, vožnja pod utjecajem, alkohola, droga, neimanje uvjerenja o osposobljavanju i neimanje police obveznog osiguranja plovila", navodi Landeka.

U zadnjih deset dana imali su dvije pomorske nesreće, dvije su osobe teško ozlijeđene, dodaje. "Protiv počinitelja su podnesene kaznene prijave zbog kaznenog djela Ugrožavanja posebnih vrsta prometa", rekao je Landeka.

"Najčešća opravdanja su 'nisam znao', 'nisam vidio', 'nemam iskustva'", dodaje.

Prošle godine kazne su bile oko 1000 kuna, sad su drastično veće.  "Odlukom Visokog prekršajnog suda odlučeno je da je raspon kazne kazne od 400 do 6500 eura", zaključio je Landeka.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zabrinjavajući podaci WHO otkrio koliko Europljana pati od dugog COVID-a: "To je složeno zdravstveno stanje o kojemu znamo vrlo malo"

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene