Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Susret vojvođanskih Hrvata i predsjednika Mesića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić doputovao je u nedjelju u Vojvodinu, gdje je prije sudjelovanja na konferenciji zemalja jugoistočne Europe s vojvođanskim Hrvatima razgovarao o položaju Hrvata u Srbiji.


Mesić se susreo s predstavnicima Hrvata u Vojvodini, predsjednikom Hrvatskog nacionalnog vijeća Josipom Pekanovićem i čelnikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Petrom Kuntićem.

Pročitajte i ovo Ilustracija koliko nas ima? Objavljeno koliko Hrvata živi izvan Hrvatske: U jednoj državi ima ih najviše, a nije Njemačka Slika nije dostupna Vojvođanski Hrvati podržavaju Tadića za predsjednika

- Mi želimo da se Sporazum o međusobnoj zaštiti manjina koji su potpisale Srbija i Hrvatska do kraja realizira, jer će time biti
postignuto ono što smo mi u Hrvatskoj već ispunili - europske
standarde za zaštitu nacionalnih manjina, izjavio je Mesić nakon
sastanka u Hotelu Grand u Bačkoj Palanci.

On je rekao da je od svojih sugovornika čuo da su međunacionalni odnosi u Srbiji sada "relaksirani", u odnosu na razdoblje kada je zemlja bila pod režimom slobodana Miloševića.
- Puno toga je učinjeno na planu izgradnje institucija hrvatske
zajednice, ali puno toga još treba učiniti jer je asimilacija dobrim
dijelom zahvatila upravo hrvatski korpus, rekao je Mesić.

Mesić je dodao da zastupa stanovište da nacionalna manjina mora imati matični narod i ukoliko se taj standard bude poštivao u Vojvodini i Srbiji, Hrvatska će smatrati da je sporazum dvije zemlje do kraja proveden.

Pekanović je kazao kako je općenito položaj hrvatske manjine bolji, da su antihrvatski incidenti utihnuli i da su dobivena određena prava, ali još nedovoljna.

- Međutim, očekujemo i neka politička prava. Prije svega na izravnu zastupljenost u parlamentu Srbije, rekao je Pekanović.

Mesić će u ponedjeljak u Karađorđevu sudjelovati na konferenciji šefova država jugoistočne Europe posvećenom borbi protiv organiziranog kriminala i terorizma, a na rubu konferencije susrest će se s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem s kojim će razgovarati i o položaja hrvatske manjine u Vojvodini.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene