Besana, ali i šokantna noć je iza stanovnika Opuzena! Hrvatskog branitelja, čiji su psihički problemi eskalirali zbog buke na dječjem rođendanu, policija je svladala u zoru nakon maratonskih pregovora. Sličnih ispada bilo je i prije. 49-godišnjak je poznat institucijama. Više je puta prijavljen - je li sustav i ovdje zakazao?

Galerija


Satima su ga policajci nagovarali da siđe s krova obiteljske kuće koju je, prije toga, plinskom bocom digao u zrak. Ali uzalud, oko 13 sati pregovarali su s 49-ogodišnjakom, hrvatskim braniteljem. Svladan je pred zoru, elektrošokerom.

Vezani članci Mandarine (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Stabla mandarina ostala neobrana: Država proizvođačima osigurala 20 milijuna kuna potpora Predstavnici inicijative Sinovi i kćeri Neretve traže izgradnju županijske bolnice (Foto: Dnevnik.hr) Građani prijete prosvjedom u Opuzenu: ''Šest mjeseci smo upozoravali i molili''

Ranije je poslijepodne tijekom intervencije kosirićem ozlijedio dvojicu policajaca. "Dobro se osjećaju, neće biti ozbiljnih posljedica", rekao je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova.

Muškarac (49) je i sam završio u bolnici."Ima opekotine nastale eksplozijom plina na velikom dijelu
površine tijela i životno je ugrožen", objasnila je Davorka Bečić, glasnogovornica PU dubrovačko-neretvanske.

Sada je ostao i bez kuće - sve je spalio. Očevid je završen. Opuzenci ga znaju kao vrijednog poljoprivrednika, ali i psihički nestabilnog susjeda. Kažu, problemi su eskalirali.

"Tu je bio rođendan, dica su ispalila konfete i da su dica pucala na njega i onda je nasta kuršlus, počeo je puštat plin", priča Tomislav iz Opuzen. "Radnik je, vridan i sve, a u zadnje vrime su znali svi, i institucije i svatkok, ali nitko ništa nije poduzeo, da s njim nešto nije u redu, da je paranoičan", objašnjava Marko.

Prije 3 godine dvaput je prijavljen za narušavanje javnog reda i mira. 2016. za napad na službenu osobu, ali i uništenje i oštećenje tuđe stvari. "Privodili smo ga, naravno, u svim tim slučajevima", objašnjava Davorka Bečić.

No, nadležni bi ga sud pustio. "Sudac je donosio svoje odluke na osnovu svojih ovlasti, ne ulazim u
pravosudne ocjene", kaže Tomo Medved, ministar branitelja.

Ministar negira da je to zbog toga, jer su branitelji povlaštena skupina. Kaže: znali su njegovo zdravstveno stanje. Da je bilo zahtjeva - pružili bi mu i psihosocijalnu pomoć. "Nismo imali informaciju, niti traženje o našem uključivanju u pomoć tom čovjeku", tvrdi ministar.

Susjedi tvrde - nije bio pod nadzorom. "Odvezu ga u doktora, doktor ga pusti i vidite šta se desilo, nije trebalo  da su oni bili kako Bog zapovida, čovik bi bija normalan, mislim, ne bi bija
normalan, al' bi bija na terapijama i kuća bi bila zdrava i on bi bio zdrav", kaže Tomislav.

Sličnih incidenata bilo je i u mandatu bivšeg SDP-ova ministra. "Nažalost, zbog neuključivanja u društvo i nedostatka resocijalizacije, branitelji su okrenuti kafićima i kladionicama, samoubojstvima", kaže Predrag Matić, bivši ministar branitelja.

Problematičnog muškarca iz Opuzena, koji je na bolničkom liječenju, policija će kazneno goniti.