Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Krim istraživanje

Policija podiže prijavu protiv Borkovića zbog sumnje u mučenje ili ubijanje životinja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policija će podignuti prijavu protiv Branka Borkovića zbog sumnje na mučenje i ubijanje životinja.

'Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke temeljem zahtjeva Općinskog državnog odvjetnika u Ivanić Gradu iz travnja 2013. provodili su kriminalističko istraživanje zbog obavijesti o uginuću više konja na imanju uzgajivača konja 52- godišnjeg hrvatskog državljanina', stoji u priopćenju.

Pročitajte i ovo Pokladno jahanje - 2 Šokačko sijelo Plemenite životinje u središtu stoljetne tradicije: "Tko je progutao konjsku dlaku, to ostaje do kraja života" Ilustracija Veliki problem Nezbrinuti psi u međimurskim romskim naseljima veliki problem: Svaki put nađemo novih tridesetak pasa

Sumnja u mučenje ili ubijanje životinja

'Nastavno na događaj od 19. svibnja 2013. kada su tri psa napala i grizla konja na navedenom imanju te objave videosnimke tog događaja na internetskoj stranici "YouTube“, nastavljeno je kriminalističko istraživanje u suradnji s Općinskim državnim odvjetništvom u Ivanić Gradu te s veterinarskom inspekcijom Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Veterinarskim uredom Zagreb koji je obavio nadzor iz svoje nadležnosti.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno postojanje osnova sumnje kako je 52-godišnjak počinio kazneno djelo ubijanje ili mučenje životinja, zbog čega će se podnijeti kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Ivanić Gradu', stoji u policijskom priopćenju.

'Psi su kobilu grizli i za vrat'

Aleksandar Kovaček, osoba koja je snimila životinje na farmi Branka Borkovića, ispričao je kako je vidio da su psi grizli kobilu. Mladi Jastreb čeka završetak kompletne istrage koja se nastavlja sutra.

Iako je vetrinar ustanovio da su psi kobilu ugrizli samo za uho i nogu, Borkovićev susjed Aleksandar Kovaček tvrdi da je vidio da su je grizli i za vrat.

Kovaček je ispričao da je u dvorištu imao kolinje kad je začuo konje. Do njega je došla bivša Borkovićeva supruga, a on je krenuo s njom vidjeti što se događa. Rekao je da je vidio kako su psi skinuli kobilu iz gurtni i grizli je za vrat.

>> Ministarstvo: Kobila je mršava, psi nisu cijepljeni u propisanom roku

Njegova je žena otišla po kameru i tako su zabilježili taj događaj.  Borković tvrdi da se on brine o svojim životinjama te da nisu neuhranjene kao što tvrde mnogi nakon što su vidjeli fotografije farme.

'Netko je kobili skinuo gurtnu, koja se uobičajeno stavlja kobilama nakon što se oždrijebe, jer se nisu u mogućnosti samostalno podignuti na noge, nepokretne su i na taj se način oporavljaju', prepričao je situaciju našem novinaru Branko Borković. 'Psi su tada zapravo uskočili u pomoć, lizali kobilu i pokušali je izvući iz nevolje', tvrdi.

Veterinarski inspektor je jučer utvrdio da je kobila ugrizena za uho i nogu, ali ne i za vrat.

'Prema mom mišljenju, kako se radi o borbenom japanskom psu, da su ti psi htjeli kobilu ubiti, zaklati, oni bi to i učinili, ugrizli bi je za vrat. Istraga će utvrditi što se točno dogodilo. Ta pasmina nije agresivna, ne napada druge životinje. No, da su je htjeli ubiti, to bi i napravili. Psi nisu izgladnjeli, nisu ni jako uhranjeni, no nema riječi o zanemarivanju i zlostavljanju', ispričao je veterinarski inspektor Velimir Sruk.

Inspekcija na farmi se nastavlja i sutra.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene