Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Aktualne teme

Milanović: "Banožić je bio tamo gdje nije smio biti"

Razrješenjem Marija Banožića s dužnosti ministra obrane došao je kraj i njegovu sukobu s predsjednikom Republike te vrhovnim zapovjednikom Oružanih snaga RH Zoranom Milanovićem.

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Trogira u povodu obilježavanja Dana Grada i zaštitnika grada Svetog Ivana Trogirskog.

Nakon sjednice komentirao je aktualne teme u izjavi za medije, a dočekala su ponajprije pitanja vezana uz sada već bivšeg ministra obrane Marija Banožića i posljedicama prometne nesreće u političkom smislu. 

"Bilo bi dobro da novi ministar odmah Plenkoviću skrene pozornost na jedno"

Milanović se dosad o ovome nije oglašavao, a danas je u izjavi za medije kazao: "Novi ministar bit će onaj koga odabere Plenković. Bilo bi dobro da mu odmah spomene jedno - da se već dvije godine nije održala sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost."

Istaknuo je i da je odluka premijera to tko će biti novi ministar ili ministrica: "To će biti netko tko je njemu lojalan i ja na to nemam utjecaja. Istovremeno si prema Ustavu vrhovni zapovjednik i odgovaraš za sigurnost."

"Ministar bi trebao biti netko tko će normalno komunicirati s mojim savjetnicima jer mi nismo ista razina. Razina predsjednika je premijer u ovom slučaju”, dodao je Milanović.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Ivan Anušić - 3 Banski dvori Plenković potvrdio da će novi ministar biti Anušić, okrznuo i Milanovića: "Na najvulgarniji način vrijeđao je mene i Banožića"

Pročitajte i ovo Ivan Anušić novi ministar obrane Aktualni župan Tko je novi ministar obrane: Najmoćniji čovjek Slavonije u vlasništvu ima kuću, stari BMW vrijedan 16.000 eura...

Istaknuo je da je u slučaju ministra obrane riječ o vrlo vidljivom i zahtjevnom poslu: "To će biti netko jako odan šefu, osobito u HDZ-u. Moj ministar je bio Kotromanović, koji je vrlo samostalan čovjek. Ne kažem da takav mora biti svatko. BIlo bi dobro da je to obrazovana osoba, koja može dobro razgovarati sa sugovornicima na svijeut i predstavljati Hrvatsku na aktivan menadžerski način. Muško, žensko, svejedno."

Na pitanja o konkretnim imenima nije htio odgovarati. Napomenuo je da će Plenković odabirom ministra pokazati što misli i namjerava: "Zadnji put je odabrao Banožića, koji je morao otići u groznim okolnostima."

"Udbaški drukeri koji kažu da ovo Plenkoviću ide u prilog su bolesni"

Novinari su ga podsjetili na slučaj njegova prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića, a Milanović je rekao da su okolnosti bile drugačije.

"Nije bilo jasno tko je tu prebrzo vozio, je li bilo magle, krivnja je dugo utvrđivana, a Čačić je na kraju odgovarao i morao je otići. A u ovom groznom slučaju sve je jasno. Ne znam uopće što bih rekao. Čovjek je ostao bez života, djeca bez oca, a supruga bez muža. Razlika je taman tolika da nalaže potpuno drukčiji pristup", rekao je Milanović.

"Jasno je tko je kriv", kazao je za slučaj Banožića. "Bio je tamo gdje nije smio biti. Da je vozio 10 na sat, nije tamo smio biti. Bio je, i što sad", kazao je i dodao: "Ne želim mu ništa loše. Već je dosta loše."

"Oni koji kažu da je Plenkoviću ovo došlo kao naručeno, to su bolesni ljudi", dodao je Milanović i nazvao ih bivšim udbaškim drukerima: "Nije mu došlo kao naručeno, ispada da netko mora poginuti da bi se promijenilo ministra. I da nije nitko poginuo, kako bi reagirao Plenković? Vjerojatno isto, jer je bio gdje nije smio biti."

Kazao je da će u subotu ići u Vukovar i da neće biti dvije kolone: "Nadam se da će se situacija smiriti i da će biti mirno i tiho."

"S nekim stvarima se ne treba igrati"

Upitan o razvoju situacije u Grčkoj oko navijača, rekao je da premijer treba objasniti što znači da on (premijer) ima utjecaja u Europskoj uniji. "Neka s tim utjecajem pomogne Hrvatima u BiH. Koliko ljudi, koliko novaca, toliko i utjecaja. U njegovo vrijeme isto kao i u moje, ograničeno. Ti ljudi su nevini već mjesecima u zatvoru. Tamo ih drže bez ikakvog razloga, kao eksponate, kao životinjice u izlogu."

Upitan za slučaj dvojice maloljetnika optuženih za desničarski terorizam, opetovao je da se trebalo sastati Vijeće za nacionalnu sigurnost: "To je naša dužnost, mi to moramo. Plenković je nažalost teroristom proglasio i onog nesretnika koji je zapucao na Banske dvore pa je za to optužio mene koji sam prije pet godina spomenuo nešto što je njegova mater potpuno legalno radila cijelu karijeru. I to je tog nesretnika motiviralo… Pa sad slušamo optužbe. Ajde da razgovaramo… S takvim se stvarima ne treba igrati."

Komentirao je i afere na Geodetskom fakultetu te podsjetio da Plenković želi zabraniti i kazniti curenje informacija iz spisa: "Kako će to sad primijeniti na europske istražitelje? Njima može puvati, kako se kaže u Dalmaciji. Džaba ste krečili, gospodo."

Rekao je i da je dobro da je to izašlo u javnost kako bi se pokazalo da institucije izbjegavaju raditi svoj posao te dodao: "Nitko neće ministricu optužiti i zatvoriti. Žena je potpuno nedužna, ali dogodilo se to što se dogodilo. To je EU. Ona je van tvoje kontrole, time ne možeš upravljati. Htio si, imaš."

Pročitajte i ovo Kuća okružena bocama Nekima ne smeta Užasni prizori kod Zagreba: "Ni hitne službe ne mogu prići, prvi sam put vidio da se svinja dimi." Druga strana priče slama srce

Pročitajte i ovo Spašavanje radnika zarobljenih u tunelu ne gube nadu 40 radnika ostalo zarobljeno u urušenom tunelu: "Spasioci pripremaju prolaz za bijeg..."

Premijer Andrej Plenković objavio je u subotu poslijepodne da je Banožića, koji je sudjelovao u prometnoj nesreći sa smrtno stradalom osobom, razriješio dužnosi ministra obrane.

“U ovim okolnostima koje su izvanredne razriješio sam ministra Banožića dužnosti ministra obrane i ovlastio Zdravka Jakopa da obavlja sve poslove kao državni tajnik”, izjavio je Plenković, a u nedjelju je najavio da u ponedjeljak počinju konzultacije oko izbora kandidata za novoga ministra obrane.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene