Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mjere upozorenja

Novi problemi za građane: Suci idu u bijeli štrajk, objavili kada počinju i na kojim predmetima neće raditi

Aktualno Galerija Marijan Bitanga, glasnogovrnik hrvatskih sudaca Marijan Bitanga, glasnogovrnik hrvatskih sudaca Foto: DNEVNIK.hr Ivana Kopčić, novinarka Nove TV Ivana Kopčić, novinarka Nove TV Foto: DNEVNIK.hr Sastanak sudaca oko mjera - 1 Sastanak sudaca oko mjera - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Sastanak sudaca oko mjera - 2 Galerija 1/4 >>
Nakon sastanka upravnog odbora, Udruga hrvatskih sudaca je donijela odluku o provođenju mjera upozorenja.

Udruga hrvatskih sudaca je odlučila da će ponovno aktivirati mjere upozorenja. 

Uživo ispred Vrhovnog suda javila se reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Kopčić. Razgovarala je s glasnogovornikom Udruge hrvatskih sudaca Marijanom Bitangom

"Udruga hrvatskih sudaca je odlučila da će ponovno aktivirati mjere upozorenja i to od 22. siječnja do 2. veljače 2024. Neće se poduzimati radnje u prvostupanjskim postupcima, osim u hitnim predmetima", rekao je.

"Suci će procjenjivati hitne postupke, od slučaja do slučaja, da se manja šteta ostvari na stranu stranaka, a da izvršna vlast dobije poruku o ozbiljnosti problema. Osobe lišene slobode će imati prioritet."

"Nezadovoljni smo jer smo s izvršnom vlasti imali dogovor u dvije osnovne točke. Prva točka je bilo poboljšanje materijalnog statusa sudaca, međutim, u drugom dijelu koji se ticao sistematskog i cjelovitog uređenja plaća nije napravljeno ono što je dogovoreno", poručio je. 

Pročitajte i ovo Prizor prosvjeda Veliki prosvjed VIDEO Kaos u Rusiji: Stotine nasrnule na policiju, građane rastjerali suzavcem

Bitanga je naglasio da je prvostupanjskim sucima povećana plaća, ali u rasponu od 520-550 eura, a ne 570 kako je komunicirala izvršna vlast.

"Mi inzistiramo na cjelovitom uređenju sustava plaća jer to je jedino što zadovoljava standarde sudačke vlasti."

Bitanga je rekao da očekuju Vladin poziv.

"Očekujemo poziv. Ako se postigne zadovoljavajući dogovor, prekinut ćemo s mjerama upozorenja. 1. veljače je zakazana sjednica Upravnog odbora i onda ćemo odlučiti o mjerama nakon 2. velječe", poručio je. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene