Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dvije strane jedne medalje

STRUČNJAK O POJEFTINJENJU ROAMINGA 'To je već pokriveno poskupljenjem koje je samo zapakirano da dobro izgleda'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvati od danas mogu jeftinije telefonirati iz Europe. Od danas su niže cijene rominga i to više od kune po minuti! Ali, postavlja se pitanje kako će teleoperateri nadoknaditi manju zaradu, jer iskustvo nas uči da kad nešto pojeftini, nešto i poskupi. Hoće li to i sada biti slučaj?

I ranije smo imali slučajeva da se neko pojeftinjenje prelomi preko leđa potrošača tako što poskupe neke druge usluge, no o tome nam je više rekao sudski vještak za telekomunikacije Đuro Lubura.

Pročitajte i ovo Reporter Dino Goleš praktično objašnjava odluke EU (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Velika analiza Dnevnika Nove TV Pomicanje sata, ukidanje roaminga, prava putnika... Znate li koje sve pogodnosti donosi članstvo u EU? Veljko Miljević, odvjetnik Zdravka Mamića (Foto: Dnevnik.hr) bivši policajac u pritvoru Mamićev odvjetnik o lažiranim SMS-ovima: "Od prvog momenta sam bio apsolutno uvjeren da se to radi uz naknadu"

Možemo li očekivati kontramjere teleoperatera? Gube velik novac?

Logika vam nalaže – ako ne mogu naplatiti svoje usluge od stranaca, moraju naplatiti od nekoga. Nemaju od koga nego od nas. Već po najnovijim financijskim izvješćima dva velika teleoperatera vidimo da su njihove usluge poskupjele. Prosječni prihod po korisniku jednog operatera porastao gotovo dva posto u odnosu na prošlu godinu, a drugog nešto manje od šest posto. Dakle, poskupljenje je već na snazi iako ga mi ne primjećujemo jer je lijepo zapakirano u šarene pakete i usluge koje nama dobro izgledaju.

Ako zaista poskupi neka usluga koja se odnosi na sve građane, oni će platiti pojeftinjenje za ono što koristi manji broj građana?

Da, nažalost, potpuno ukidanje naknada za roaming koje će se dogoditi sljedeće godine, a i ovo sad, ne odgovara zemljama koje su turističke poput Hrvatske. Operatori su društva kapitala. Oni moraju zaraditi novac svojim investitorima da bi mogli održavati, ulagati u nove usluge. Ako oni nemaju prihode od turista onda je pitanje hoće li imati interesa pokrivati ona područja gdje zimi ne živi puno ljudi a koja ljeti vrve turistima. Dakle, pitanje hoćemo li ostati na ovoj razini usluge, nekim područjima koji su do sada bila iznimno dobro pokrivena bez da se uvode nove usluge.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene