Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I imaju jasne argumente

Zaokret prema politici! Građani tvrde da znaju zašto je važno izaći na europarlamentarne izbore

Glasanje
Glasanje Foto: Getty Images
Iako je izlaznost mala, građani Zagreba tvrde kako, u nedjelju, 26. svibnja, izlaze na izbore članova u Europski parlament. I imaju jasne argumente zašto je to važno.

 

Iako je izlaznost mala, građani Zagreba tvrde kako, u nedjelju, 26. svibnja, izlaze na izbore članova u Europski parlament. I imaju jasne argumente zašto je to važno.

Većina prethodnih europarlamentarnih izbora, nisu imala veliku izlaznost. Godine 2013. na izbore za članove Europskog parlamenta pristupilo je 20,84 posto građana s biračkim pravom. Godinu kasnije, u Hrvatskoj je na europarlamentarne izbore pristupilo 25,25 posto građana.

Postotak se u Hrvatskoj povećava, međutim i dalje je mala izlaznost paradoksalana jer se ovlasti Europskog parlamenta s godinama povećavaju.

Time se povećava i broj odluka koje utječu na našu svakodnevicu, a Hrvatskoj, itekako trebaju promjene.
Na europske izbore, u manjem broju od građana Hrvatske izlaze građani u Poljskoj (24 posto), Češkoj (18 posto) i Slovačkoj (13 posto).

Iako sva istraživanja, a i prethodni izbori, potvrđuju da je izlaznost mladih ljudi mala, u razgovoru s prolaznicima u Zagrebu zaključujemo kako je svijest o izlasku na izbore ipak na nešto većoj razini. Potvrda da se svijest o važnosti izlaska ipak popravlja na bolje su i podaci nepolitičke kampanje ovajputglasam.eu. Kampanja ovajputglasam.eu u Hrvatskoj se s oko 27 tisuća registriranih građana pokazala uspješnijom u odnosu na Njemačku, Španjolsku ili Italiju s brojnijom populacijom.

U razgovoru s prolaznicima koji tvrde da će na izbore izaći, saznajemo i da nisu dovoljno informirani o izborima.

Mnogi ne znaju tko predvodi koju listu, ali svog favorita svejedno imaju. Opću neinformiranost navode i kao glavni problem kod onih koji na izbore ne žele izaći. Smatraju kako svaki građanin mora pronaći vrijeme koje će izdvojiti za promišljanje i donijeti odluku o svom glasu.

Zapravo je sve udaljeno samo nekoliko klikova. Web stranica ovajputglasam.eu na jednostavan način prikazuje što sve Europa donosi građaninu Europe. Koliko će mladi imati mogućnost odlaska na financirane studentske razmjene, hoće li imati zdravstvenu zaštitu u drugim državama EU-a, hoće li postojati roaming naknada, kakva će biti prava potrošača – sve su to pitanja na koja EU daje odgovore i odlukama poboljšava standard građana.

Ovaj put glasam. Izbori za Europski parlament održat će se 26. svibnja.

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene