Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PREDSTAVLJENA BIJELA KNJIGA

Hrvatska mora poboljšati ovih 6 ključnih područja da bi privukla strane ulagače

Predstavljanju Bijele knjige prisustvovala je i ministrica Martina Dalić (Foto: Udruženje stranih ulagača)
Predstavljanju Bijele knjige prisustvovala je i ministrica Martina Dalić (Foto: Udruženje stranih ulagača) Udruženje stranih ulaga?a
Aktualno Galerija Predstavljanju Bijele knjige prisustvovala je i ministrica Martina Dalić (Foto: Udruženje stranih ulagača) Predstavljanju Bijele knjige prisustvovala je i ministrica Martina Dalić (Foto: Udruženje stranih ulagača) Foto: Udruženje stranih ulaga?a +0 S predstavljanja Bijele knjige (Foto: Udruženje stranih ulagača) Galerija 1/2 >>
Udruženje stranih ulagača danas je predstavilo peto izdanje Bijele knjige - publikacije o poslovnoj i investicijskoj klimi te preprekama za ulaganja u Hrvatskoj.

U prostorijama zagrebačkog muzeja Mimara danas je Udruženje stranih ulagača u Hrvatskoj predstavilo peto izdanje Bijele knjige – publikacije o poslovnoj i investicijskoj klimi i preprekama za ulaganje u Hrvatskoj. Uz domaćina Mladena Fogeca, predsjednika Udruženja, svečanom predstavljanju nazočili su izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske i njezin savjetnik za gospodarstvo Marko Jurčić, potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta dr. sc. Martina Dalić, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, ministar rada i mirovinskog sustava mr. sc. Marko Pavić i guverner Hrvatske narodne banke prof. dr. Boris Vujčić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Predstavljena Bijela knjiga NIJE DOBRO Na ljestvici kompetetivnosti od nas je u Europi lošija samo Grčka Slika nije dostupna Predstavljanje u četvrtak DONOSIMO EKSKLUZIVNE DETALJE Strani investitori analizirali poslovnu klimu u Hrvatskoj

U uvodnom izlaganju Fogec je istaknuo da se značaj hrvatskih tvrtki u stranom vlasništvu svake godine povećava, posebice u području prihoda, investicija i izvoza u hrvatskom gospodarstvu. "U Hrvatskoj je potrebna promjena mentaliteta i način na koji se percipiraju strani ulagači", zaključio je Fogec uz zahvale Vladi Republike Hrvatske na trenutnim naporima koje čini da bi ubrzala reforme nužne za povećanje stranih i domaćih ulaganja.

Izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Marko Jurčić ovim je putem pozdravio novo izdanje Bijele knjige, kao dosad prepoznate i vrijedne publikacije, te izrazio zadovoljstvo što Udruženje kontinuirano i sustavno radi na unapređenju investicijske klime.

Predstavljanju Bijele knjige prisustvovala je i ministrica Martina Dalić (Foto: Udruženje stranih ulagača) S predstavljanja Bijele knjige (Foto: Udruženje stranih ulagača) Foto: Udruženje stranih ulaga?a

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta dr. sc. Martina Dalić pozdravila je sve članove Udruženja i predstavila aktualne reforme koje Vlada provodi s ciljem unpaređenja investicijske klime i poboljšanja uvjeta poslovanja za sve hrvatske poduzetnike.

Nakon toga uslijedilo je izlaganje prof. dr. sc. Borisa Vujčića koji je predstavio kako produktivnost tvrtki utječe na izvoz i investicije. Iako su se investicije počele oporavljati, one su i dalje slabije nego prije krize, rekao je Vujčić uz napomenu da je ključni generator rasta izravnih stranih ulaganja i dalje zadržana dobit, dok su vlasnička ulaganja skromna. Obrazovanje i ljudski kapital ključni su za ekonomski rast, zaključio je Vujčić i rekao da se Hrvatska treba početi uspoređivati s najboljima u izgradnji vlastitih mjera i politika.

Na kraju, glavni urednik Bijele knjige Hrvoje Stojić predstavio je šest područja za koje je Udruženje pripremilo konkretne prijedloge za poboljšanje investicijske i poslovne klime. Područja koje je Udruženje prepoznalo kao ključna i na kojima je potrebno napraviti poboljšanja za povećanje konkurentnosti mogu se sažeti u sljedeće kategorije: pravna nesigurnost, porezne obveze, parafiskalne naknade, javna uprava i pravosuđe, pitanja rada i pristup financijskim sredstvima.

Uz predstavnike vodećih investitora, skup je privukao 200 uzvanika i predstavnika iz hrvatskih institucija, ministarstava, državnih agencija, diplomatskog zbora i vodeće poslovne ljude u Hrvatskoj među kojima su bili predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić, pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Joseph Gene Petrić, potpredsjednici Hrvatske gospodarske komore Želimir Kramarić i Tomislav Radoš, zamjenik glavnog direktora HUP-a Bernard Jakelić, poduzetnici Davor Štern, Neven Vranković iz Atlantica, Burak Baykan iz Dogus grupe, Viktor Pavlinić iz Tele2, Michael Mueller iz RBA, voditelj hrvatskog ureda Europske investicijske banke Anton Kovačev, veleposlanici Australije, Njemačke, Irske, Srbije i mnogi drugi, navedeno je u priopćenju Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene