Skupocjeni sat na ruci HDZ-ova kandidata za ličkog župana, koji je zaboravio prijaviti, naveo nas je da pročešljamo što se sve nalazi u imovinskim karticama aktualnih dužnosnika. Zamisao je bila uzeti staru i usporediti je s novom karticom - pa vidjeti što ne štima. Odgovaraju li debele štednje, skupi stanovi i luksuzne jahte - njihovim primanjima? Otkud Milanu Bandiću gotovina kojom je kupio tri luksuzna stana? Kako je ministar Kuščević zaboravio da je otplatio kredit od milijun kuna? I koji je to prijatelj koji je Josipu Đakiću posudio novac za kupnju stana?

Galerija Arsen Bauk i Kristian Došen (Foto: Dnevnik.hr) Kristian Došen i Josip Đakić (Foto: Dnevnik.hr) Kristian Došen i Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa (Foto: Dnevnik.hr) +1 Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa (Foto: Dnevnik.hr)

Kuće, stanovi, jahte, oranice, krediti, satovi. Poveća je to kolekcija koju otkrivaju imovinske kartice dužnosnika. Sve što imaju oni, partneri i malodobna djeca mora na papir. Jer javnost ima pravo znati što su i kako stekli i je li sve to prijavljeno. Nakon godina otpora, imovinske kartice danas su javne.

Provjeriti kartice - nemoguća misija

Vezani članci Provjereno: Dragana Boromisa i Maja Medaković - 2 I snovi koje se ne usudimo sanjati mogu postati stvarnost: Priča novinarke Provjerenog Maje Medaković o Nadi i Dragani mogla bi dobiti sretan kraj Provjereno: Izborni zakon u BiH - 5 Ekipa Provjerenog istražila je u čemu je problem s izbornim zakonom u BiH: "Otvara se mogućnost dominacije jednog naroda nad drugim"

Zato smo htjeli napraviti nešto što se u početku činilo jednostavnim. Usporediti imovinu dugogodišnjih političara na početku njihove karijere i danas. No to se pokazalo - vrlo teškim zadatkom.
Doznali smo da nismo jedini. Institucija koja se time bavi, također nailazi na niz problema.

“Recimo nekretnine. Potpuno su nesređene. Dakle vi imate jednu situaciju u zemljišnim knjigama, imate jednu situaciju na terenu. Imate treću situaciju u imovinskoj kartici. Vrlo je teško reći što je tu na kraju istina: je li ono što piše u zemljišnim knjigama ili kuća koja je sagrađena ili kuća nije sagrađena, pa piše livada. Dakle, teško je utvrditi pravo stanje”, obašnjava Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa.

S novcem će valjda biti lakše. Brojke ne lažu. No zato možete lagati o brojkama. Recimo, o iznosu štednje. Povjerenstvo uvid u bankovni račun više nema. Tu mogućnost je ukinuo Ustavni sud. Jer je institut sukoba interesa, rekoše, pogrešno shvaćen.

“Sukob interesa sam po sebi nije korupcija. Taj sukob uvijek može nastati spletom životnih okolnosti”, rekla je Jasna Omejec.

Pa je spletom životnih okolnosti iznos koji će upisati u karticu - prepušten savjesti. Ili mašti.

“Neko može bubnuti cifru i nikome ništa, dakle netko može sakriti da ima nekoliko stotina tisuća kuna ili eura. Međutim, ukoliko kupi auto, stan ili neku drugu vrijedniju pokretninu onda se može postaviti pitanje otkud novac za to, a nema u imovinskoj kartici ušteđevinu”, govori Nataša Novaković.

Što otkrivaju imovinske kartice aktivnih dužnosnika?

Bez obzira na prepreke, odabrali smo nekoliko političara koji su već godinama u sedlu. Pa uzeli njihovu staru i novu imovinsku karticu da vidimo što se i koliko promijenilo. Pročešljali smo aktivne dužnosnike.

Jedan od dugovječnijih je zagrebački vlastodržac Milan Bandić. 2005. prijavio je stan, vikendicu i garažu. I još jedan stan na ženu.

U novoj kartici stan je tu, samo veće kvadrature. A pridodao je i livadu i šumu vrijednosti 300 tisuća kuna. Kad je prije 4 godine završio u optužnici, Vrhovni sud otkrio je kako ima još tri stana.
Koji ni danas nisu u kartici, jer su uknjiženi na tvrtke koje su poslovale s gradom. No kupac je bio, ustvrdio je sud, upravo on.

U kartici iz 2013. otkrili smo i kredit u švicarcima. 2006. uzeo je 171 tisuću franaka na 20 godina.
No u kartici iz 2011. iznos duga je 7000 kuna
, što je valjda zabunom upisana rata kredita. Pogledom na najnoviju karticu - kredita više nema! Dakle, ili je zaboravio upisati ili je otplatio 10 godina ranije.

Od kreditnog zaborava pati, čini se, ministar uprave. U njegovoj kartici iz 2011. stoji kredit od milijun kuna. Pet godina poslije - od kredita ni traga!

“Na mene privatno mislite? U pet godina? Nisam nikada imao kredit! Ne, ne, to su bila potraživanja koja sam ja imao. Uspio sam naplatiti milijun kuna, a ne vratiti milijun kuna”, regirao je na upit o kreditu minister uprave, Lovro Kuščević.

Upitali smo Ministarstvo o čemu se tu radi. Poručili su da je minister – na taj kredit zaboravio! A otplatio ga je tako brzo prodajom poslovnog prostora.

Sljedeće odredište - Hrvatski sabor

Franjo Lucić već je platio 12 tisuća kuna kazne jer nije u karticu unio porezni dug državi. A portal Telegram otkrio je da nije prikazao ni ženin porezni dug.

Možda je dug od 388 tisuća kuna plaćen. No suprugin nije komentirao. Zato je za komentar bio raspoložen Arsen Bauk. Njegova je štednja od 2008. porasla za više od 600 tisuća kuna.

Meni je više nejasno kako su ovi uspjeli potrošiti nego kak sam ja uspio uštedjeti”, rekao je Bauk na ovu temu.

Imovinsku karticu dužnosnici podnose na početku i kraju mandata te ako bude promjena unutar tog razdoblja. A onda još jednom godinu dana nakon isteka dužnosti. 4000 kartica javno je dostupno i provjeravale su se. Ali nedovoljno. Unatoč volji, bilo je to praktički nemoguće.

“Nije bilo sustavno vođeno jer nije bilo resursa niti ljudskih niti je postojao sustav kojim bi se to mogao raditi. Kada vi imate 4000 kartica, a imate sve skupa 17 osoba i imate predmete kojih ima preko 200 u uredu, dakle apsolutno je nemoguće. Pri čemu za pojedinu karticu trebate preko 5 ili 6 sati, ako ne i više”, objašnjava muke s kojima se bori Nataša Novaković.

No tko je sakrivao, sakrivao je. Krajem prošle godine upogonjena je aplikacija koja će sada provjeravati je li tko, slučajno ili namjerno, upisao kakav netočan podatak.

“Povezujemo podatke koje je dužnosnik naveo s podacima koje dobivamo od državnih tijela, jer smo povezani s puno registara. I onda matchiramo jedne podatke i druge podatke i tamo gdje se ne slaže podatak koji mi imamo iz svojih izvora i ono što je dužnosnik naveo, tu se zacrveni i onda idemo u kompletnu provjeru”, govori o funkcioniranju aplikacije Novaković.

Zastupnik Josip Đakić u desetak je godina postao bogatiji za 2 apartmana na Šolti, vinograd i stan u Virovitici.

Đakić tvrdi da je za stan u centru prodao dionice te da je dio novca posudio od prijatelja, te da može sve svoje kredite I najmove prostora uredno otplaćivati jer akko je sam ustvrdio – “Ima najveću plaću”. Mogućnost da zbog završetka mandata izgubi svoju izdašnu plaću, Đakić je komentirao riječima “A šta, prodat ću apartmane.”

Pozajmice, krediti, dugovanja...

Pregledom kartica, čini se da je dosta dužnosnika uvjereno u svoju političku budućnost. Jer imovina je često stečena kreditima i pozajmicama. A njih treba vraćati i kad mandat završi.

“Imam svoj kredit, imam od sina kredit, imam od kćerke kredit. Otplaćivat ću još 7-8 godina”, rekao je o svojoj obiteljsko-imovinskoj situaciji Milorad Batinić.

Mogućnost završetka mandata I gubitka pozicije komentirao je kako “nikada to ne možete predvidjeti, međutim i sin sa svojom obitelji i kćerka sa svojom pomalo ulaze u fazu kad će moći preuzeti svoje kredite”, zaključio je Batinić.

Imovina pod povećalom. Procjene jesu li ušli u sukob interesa ili povrijedili načela.Novčane kazne.
Na sve to moraju se naviknuti ako žele da ih plaćaju građani. Povjerenstvo koje o tome donosi odluke i pokreće postupke, posljednjih je godina zato često bilo na meti.

Naše ovlasti su vrlo male. Sve što možemo je pitati dužnosnika da se očituje na neku okolnost, prikupiti eventualnu dokumentaciju i to je to”, rekla je Novaković.

Ovlasti male, ali politički utjecaj značajan. I zato su postali trn u političkoj peti. Novi Zakon izrađuje se već godinu dana.

“Ja očekujem da će to ići u prvoj polovici ove godine”, rekao je Kuščević o Zakonu.

Hoće li se njime Povjerenstvo uškopiti, još se ne zna. Ono što se zna da je po planu već trebao biti u Saboru, ali je iznenada povučen na doradu.

Prijavljivalo se tako u imovinskim karticama i životinje i bicikle. No imovinske kartice - nisu šala.
Nakon godina planiranja, uskoro bi trebale biti javne i kartice sudaca, državnih odvjetnika. Sve to kao prevencija moguće korupcije, bogaćenja bez pokrića. A tko god misli da objava imovine služi samo kako bi se građani naslađivali - svakog trena može napustiti dužnost i tako se riješiti tereta javnog nadzora. Kao i javnog novca.

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju