Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oko posvojenja

Što se događalo na hrvatskim sudovima? Sve se svodilo na formalnost, provjere dokumenata gotovo da nije ni bilo

Aktualno Galerija Problemi s posvajanjima, ilustracija - 2 Problemi s posvajanjima, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Problemi s posvajanjima, ilustracija - 1 Problemi s posvajanjima, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Problemi s posvajanjima, ilustracija - 3 Problemi s posvajanjima, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Problemi s posvajanjima, ilustracija - 4 Problemi s posvajanjima, ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Problemi s posvajanjima, ilustracija - 5 Galerija 1/6 >>
Iako su hrvatski građani oslobođeni krivnje te su se s djecom nakon višemjesečne havarije vratili u Hrvatsku, afera Zambija i dalje otvara brojna pitanja.

Veliko istraživanje Jutarnjeg lista pokazuje da su hrvatski sudovi često potvrđivali presude o posvajanju djece iz Afrike brzo i bez prevelikih pitanja.

Deset minuta! Točno toliko je znalo trajati ročište na sudu u Zlataru kada bi se odlučivalo o valjanosti postupka posvojenja djece iz Demokratske Republike Kongo: često se sve svodilo na formalnost, provjere dokumenata gotovo da nije ni bilo, mnoge presude u razdoblju od čak deset godina gotovo da su identične.

Ministarstvo pravosuđa inspekcijskim je nadzorom provjeravalo samo četiri posljednja posvojenja: ograničeni na provjeru procedure mogli su se baviti - između ostalog - samo načinom na koji se sucima dodjeljivalo slučajeve

Od četiri nadzirana predmeta utvrđen je jedan predmet koji je uređujućoj sutkinji dodijeljen automatskom dodjelom s iznimkom jednog rješavatelja, skrećemo pažnju da je navedeno skladu s normativnim okvirom i zaključkom Općinskog suda u Zlataru – građanskog odjela.

U Ministarstvu socijalne skrbi svjesni su da je postojalo mnoštvo problema i da su se neka pravila morala promijeniti.

"Provjera vjerodostojnosti isprava na hrvatskom sudu, prije toga ovjera a i provjera u registru posvojitelja koji se nalazi pri ministarstvu rada. Potom se u to uključuju opet stručne službe nakon posvojenja", rekao je Marin Piletić.

S desne strane oporbe konsternirani ovakvim nalazima, pozivaju na ozbiljnu istragu te predlažu sazivanje Odbora za pravosuđa na koju žele pozvati premijera Plenkovića i predsjednika Vrhovnog suda Dobronića.

"Kako bi se konačno dobilo odgovore na pitanja zašto nitko nije odgovarao niti snosi ikakav oblik stegovne odgovornosti zbog očitog kršenja zakona u slučaju posvojenja iz zemalja koje nisu potpisnice haške konvencije", rekla je Marija Selak.

Pročitajte i ovo Sabor Promjene saborskih odbora Prihvaćen amandman HDZ-a na zakon koji uređuje međudržavna posvajanja

I zagrebački gradonačelnik tvrdi da je Klub Možemo u Saboru uočio nelogičnosti u proceduri i upozoravao na njih: "I u tom smislu smo predložili i određene zakonske izmjene te da se definira jedno krovno zakonsko tijelo koje će nadzirati cijelu proceduru jer je to u interesu i djece i u interesu posvojitelja". 

Pročitajte i ovo Tomislav Bošnjak, hrvatski veleposlanik u Egiptu Veleposlanik Bošnjak Otkriveni detalji akcije u Zambiji: "Prijetnja novog uhićenja u petak je cijeli dan visjela svima nad glavama"

Pročitajte i ovo Hrvati s djecom u Zambiji - 2 Nakon pola godine agonije FOTO/VIDEO Pogledajte dirljive prizore Hrvata koji s djecom napuštaju Zambiju

No za početak treba provjeriti što se događalo na hrvatskim sudovima, a za to se još uvijek čeka - sudbena vlast.

 

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene