Obavijesti Pretražite Navigacija
Osmero Hrvata oslobođeno

Državna tajnica objasnila što se sve zbivalo u Zambiji i poručila: "Rekla bih da je priča gotova. Oni su za nas posvojitelji s četvero hrvatske djece"

Sudski proces koji se protiv osmero Hrvata vodio u Zambiji pratilo je Ministarstvo vanjskih poslova i hrvatska diplomacija. O toj je temi s Andrejom Metelko-Zgombić, državnom tajnicom Ministarstva, razgovarala reporterka Josipa Krajinović.

Nakon pola godine agonije osmero Hrvata kojima se u Zambiji sudilo zbog sumnje da su pokušali krijumčariti četvero djece danas je oslobođeno. Njihov slučaj cijelo je vrijeme pratila i hrvatska diplomacija, a o njemu reporterka Josipa Krajinović razgovara s Andrejom Metelko-Zgombić, državnom tajnicom Ministarstva vanjskih poslova. Na početku ju je pitala kada očekuje povratak Hrvata.

"Presuda suda je jasna: osmero Hrvata u potpunosti je oslobođeno svih optužbi i slobodno mogu ići u Hrvatsku zajedno s djecom. Danas je tijekom ročišta bilo jasno da će imigracijski ured djecu predati kada dobiju pisanu presudu", rekla je.

"Danas je prvo sutkinja presudu izgovorila i trebalo je određeno vrijeme da je napiše. Ona ju je poslala kasno poslijepodne, ali tada više nije bilo moguće ići u imigracijski ured", dodala je tijekom razgovora uživo u Dnevniku Nove TV.

Pročitajte i ovo Ivana Kekin Oslobođeni su Pristižu reakcije na presudu u Zambiji: "Djecu treba što brže integrirati u društvo"

Državna tajnica također je rekla da se očekuje da će se administracija riješiti u petak te da je cilj da se Hrvati isti dan vrate u Lijepu Našu.

"Naravno da treba vidjeti koliko će ti administrativni postupci trajati. Treba se predati presuda, pa dovesti djecu, ona moraju dobiti suglasnost za izlazak. Pomažemo im u traženju letova i postoji nekoliko varijanti", pojasnila je te napomenula da je Ndola malo mjesto iz kojeg nema puno letova.

Također je rekla da ne vidi mogućnost obrata u slučaju jer je prošli put do njega došlo nakon što je tužiteljstvo povuklo optužbu, a ovog puta sud je donio odluku.

"Voljela bih vjerovati da je Zambija postupala u dobroj vjeri. Tek kada je slučaj došao na višu razinu, sud je znao donijeti pravu odluku. Ja bih rekla da je priča gotova, a to će stvarno biti tako kada oni dođu u Hrvatsku", rekla je.

Pročitajte i ovo Marin Piletić Oslobođeni su Ministar potvrdio: "Organizirat ćemo najbrži mogući transfer naših državljana u Hrvatsku, zajedno s četvero djece"

Hrvatska je diplomatskim putem, napomenula je državna tajnica, slala diplomatske note i Demokratskoj Republici Kongo, ali odgovora nije bilo. Što se tiče Hrvatske, dodala je Metelko-Zgombić, nikakav se postupak o ovom slučaju ne vodi.

"Ta su posvojenja potvrdili hrvatski sudovi. Oni imaju hrvatske dokumente i oni su za nas posvojitelji s četvero hrvatske djece", rekla je.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene