Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svi mogu sadržavati sastojke svinjskog podrijetla!


Pivo, gumeni bomboni, metak, sapun, beton, čak i kolači - znate li što je zajedničko svim ovim proizvodima? Vjerovali ili ne, u njima možete pronaći - dijelove svinje! I to u čak 185 proizvoda - To je podatak do kojeg je svojim istraživanjem došla Christien Meindertsma, a na osnovu kojeg je nastala knjiga „Svinja 05049“. Njezinim je tragom krenula i ekipa Provjerenog.

Kobasica, šunka, odresci, čvarci – te svinjske proizvode poznamo sasvim dobro. Ali ono što je manje poznato jest da ova životinja svoj doprinos daje i u proizvodnji mnogih drugih stvari bez kojih ne bismo mogli. Meindertsma je tragove svinjetine pronašla i u pivu. Naime, neke tvrtke koriste želatinsku smjesu kako bi procijedili tekućinu i riješili se mutnih sastojaka. Ista metoda može se koristiti i u proizvodnji vina i voćnih sokova.

Ekipa Provjerenog pokazat će vam u kojim se sve proizvodima možda nalaze sastojci svinjskog podrijetla. Kažemo „možda" jer ne koriste svi proizvođači iste sastojke. Ne propustite pogledati Provjereno večeras u 22:25!

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Vezani članci Provjereno: Gordana Mišković - 1 Cijeli život joj je bitka: Gordana je vjerovala da je jedina osoba s invaliditetom u gradu, no odlučila je odbiti stereotip i 59 godina kasnije, ona je pobjednica Ivana Jerković Erak - 3 Kako je moglo doći do ovoga? Kupila stan s čistim papirima, a sad će ostati bez njega: "Nisam kriva za ništa, a snosim posljedice za sve"