Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brojne afere

Što s Bandićevim kaznenim prijavama? Imao ih je više od 250, a USKOK još šuti što će s njima biti

U gradskoj upravi prošao je i prvi radni dan bez, kako su ga zvali, šefa. Blokade u gradu nema, službe najnormalnije funkcioniraju, sve potrebne papire prema zakonu je ovlaštena potpisivati obnašateljica dužnosti gradonačelnice Jelena Pavičić Vukičević. Tako će biti do izbora, a o njima se među političkim akterima i danas govorilo, jer niski udarci, lažne teze i podmetanja već su krenuli.

Ponedjeljak je u zagrebačkoj gradskoj upravi prvi radni dan bez šefa Milana Bandića koji ih je vodio 20 godina.

Stranke mahom centra i ljevice, koje su kao zajednički cilj imale rušenje Milana Bandića na izborima, sada traže novi fokus. ''Moguće je da će se pojaviti neki novi kandidati, da će neki možda biti zamijenjeni u svojim strankama ili da ćemo naprosto okrupniti se u raznim opcijama'', kaže Renato Petek.

Obustavljeno suđenje u aferi Agram

Jutros je zbog smrti Milana Bandića obustavljeno suđenje u Aferi Agram, u kojoj ga se teretilo da je pogodovao tvrtki CIOS u nezakonitom zbrinjavanju otpada.

"On je za vijeke vjekova, neosuđivana i nevina osoba", rekao je Krešimir Krsnik, odvjetnik Milana Bandića.
No ostali optuženici, a u ovoj aferi ih ima 15, i dalje čekaju pred licem pravde. Tužitelji su dobili sedam dana da preprave činjenični opis optužnice.

''Mislim da smo vrlo blizu završetka i zaista mi je i zbog toga žao što gradonačelnik nije živ, jer nakon vještačenja koje je zadnji put obavljeno, smatram da više nema nikakvih elemenata da bi se moglo tvrditi da je napravljeno kazneno djelo vezano za glomazni otpad'', rekao je Anto Nobilo, odvjetnik Petra Pripuza.

Milan Bandić nepravomoćno je oslobođen u aferi Štandovi.

"Obustavljen će biti i taj postupak u odnosu na Milana Bandića, ne znam što će biti u odnosu na druge okrivljenike, to će sud odnosno DORH odlučiti. Oni će vjerojatno nastavit postupak po žalbi", objašnjava odvjetnica Jadranka Sloković.

Milan Bandić imao je više od 250 kaznenih prijava, a USKOK je po nekima provodio izvide, no na pitanje što će sada biti s tim, još nam nisu odgovorili.

Brojne afere na leđima

Na afere u kojima su se spominjali Bandić i suradnici podsjetio je reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak.

''Krašograd, nadstrešnice, Bundek, kupovina stana, prenamjena zemljišta. U svim tim aferama sve je ostalo na izvidima i nikad nisu predočene optužnice protiv njega. Bandić je na sudu završio zbog dvije afere – štandovi i Agram.

U aferi štandovi je optužen da je pomagao udruzi U ime obitelji i oštetio grad za 308 tisuća kuna. Na tom suđenju nepravomoćno je oslobođen i to u prvostupanjskom procesu.

Druga je afera Agram od koje se danas odustalo. Bandić je zbog te afere dva puta završio u pritvoru. Uhićen je 19. listopada 2014., a pušten je nakon mjesec dana nakon što su njegovi odvjetnici platili jamčevinu od 15 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novonastale okolnosti Obustavljen postupak protiv Milana Bandića u aferi Agram

Međutim, nije se dugo zadržao na slobodi jer je uhićen već u ožujku 2015. godine pod optužbom da je utjecao na jednu od svjedokinja na način da je od nje tražio da lažno svjedoči i tražio od nje da potpiše dokument s neistinitim sadržajem. I tad je pušten nakon mjesec dana.

Zanimljivo je da je Bandić bio optužen za nezakonito pogodovanje drugim pravnim i fizičkim osobama, a ne za vlastitu korist. To znači da sud ne može niti od njegovih nasljednika podnijeti odštetni zahtjev jer nema pravne osnove za to.

Što se novca tiče, puno se govorilo o stanju financija u gradskoj blagajni, no pravo stanje doznat ćemo nakon svibanjskih lokanih izbora. Tko god pobijedio na tim izborima prvi potez će biti temeljita financijska revizija gradska blagajne'', zaključio je Jarak.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Dnevnik Nove TV, u utrci je za medijsku nagradu Večernjakova ruža u kategoriji TV emisija godine.

Podržite je svojim glasom, a kako to učiniti saznajte ovdje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene