Sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Rahela Valentić obustavila je u ponedjeljak postupak protiv Milana Bandića u aferi Agram budući da je zagrebački gradonačelnik preminuo u nedjelju.


Uskok je dobio rok od tjedan dana da prepravi činjenični opis optužnice s obzirom na novonastale okolnosti, dok će se suđenje nastaviti 8. ožujka ispitivanjem svjedoka.

Početkom godine Milan Bandić se još jednom izjasnio da nije kriv za nezakonitosti u zbrinjavanju otpada nakon što je suđenje formalno krenulo ispočetka kada je Uskok optužnici u slučaju Agram pripojio optužbe za zbrinjavanje otpada.

Uz Bandića na optuženičkoj klupi našao se i vlasnik CIOS-a Petar Pripuz i još 15 optuženika, dok je postupak u odnosu na bivšeg šefa Holdinga Slobodana Ljubičića razdvojen zbog zdravstvenih razloga.

Svi okrivljenici odbacili su optužbe po kojima je grad bez javnog natječaja dodijelio CIOS-u posao zbrinjavanja otpada. Optužnicu protiv zagrebačkog gradonačelnika i njegovih suradnika te poslovnih partnera gradskih tvrtki u aferi Agram Uskok je sudu predao još sredinom prosinca 2015.

Sedam točaka optužnice za nezakonitosti na štetu grada sud je potvrdio u ožujku 2018., dok su tri točke vezane uz zbrinjavanje otpada tada vraćene tužiteljstvu na doradu te su potvrđene tek krajem listopada pretprošle godine.

Krajem ožujka 2019. optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda obustavilo je postupak protiv Bandića u dijelu optužnice koja ga je teretila za štetu državnom proračunu zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon predsjedničkih izbora 2010.

Milan Bandić Vještakinja dala iskaz u aferi Agram: Nepravilnosti u troškovnicima, pogodovalo se Pripuzovoj CIOS grupi

Sljemenska žičara Gdje je zapelo sa sljemenskom žičarom? Bandić je već četiri puta sam sebi postavio pa prekršio rok otvaranja. I prije nego što je počela s radom - trebala je skupe popravke

U nedjelju preminuli zagrebačka gradonačelnik bio je opterećen mnogim aferama, od kojih su dvije dobile sudski epilog, iako je protiv njega bilo podneseno više od 250 kaznenih prijava. Uz aferu Agram, zbog koje je bio i u istražnom zatvoru iz kojega je izašao uz 15 milijuna kuna jamčevine, Bandiću se na zagrebačkom Županijskom sudu sudilo i u aferi Štandovi u kojoj ga se teretilo za pogodovanje udruzi ''U ime obitelji''.

U tom postupku je u listopadu 2018. nepravomoćno oslobođen optužbi, no ta presuda još uvijek nije postala pravomoćna jer Vrhovni sud još nije raspravljao o žalbama.


 

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju