Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Snalazi se kako može

Stjepan Mesić još nije iselio iz ureda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok su još u zajedništvu Vladali MOST i HDZ odlučili su ukinuti ured bivšeg predsjednika Stjepana Mesića. Zakon je donesen u lipnju, ali bivši predsjednik iz ureda nije odselio.

Mesić je tražio ocjenu ustavnosti, institucije šute, a na naš upit iz Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, odgovaraju da će očitovanje o tome zašto se nije iselio, od Mesića zatražiti ovaj tjedan.

Na ured Stjepan Mesić više nema prava, no i dalje ga koristi... Za naše kamere nije bio spreman, no u telefonskom razgovoru objašnjava:

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Što Vlada planira? Josipović nakon isteka mandata neće imati privilegije kakve ima Mesić Slika nije dostupna Jakić poslao priopćenje Mesić ne želi više polemizirati s Josipovićem: 'To je štetno za RH'

'Ne, ne, ne.. nema ni provedbenog akta, niti je bilo tko tražio napuštanje Ureda', odgovorio je na naše pitanje je li ga itko tražio da napusti Ured.

Država više ne pokriva troškove ureda, pa se, kaže, snalazi kako može. Ostao je i bez prava na osobnog vozača i službeno osobno vozilo, ali mu je na teret proračuna osigurana fizička zaštita. Kako bi mogao isplatiti plaću voditeljici Ureda - tvrdi - ukinuo je telefonsku liniju.

Nekretnina u kojoj je smješten Ured u državnom je vlasništvu. Na pitanje zašto se bivši predsjednik još uvijek služi tim prostorom iz DUUDI-ja odgovaraju: "... prestala je važiti zakonska osnova temeljem koje je nekretnina u Zagrebu dodijeljena na trajno korištenje g. Stjepanu Mesiću te će Državni ured za upravljanje državnom imovinom poduzete odgovarajuće radnje u skladu sa važećim zakonodavnim okvirom."

Mesić je zbog svega tražio ocjenu ustavnosti zakona, tvrdi - ne može se primjenjivati retroaktivno, jer je ured bio dobio na trajno korištenje. No, ustavno-pravni stručnjak Mato Palić ima suprotan stav.

'Ja smatram da je taj Zakon na mjestu, odnosno, da taj prijedlog za ocjenu ustavnosti koji je on podnio neće proći na Ustavnom sudu onako kako on to očekuje', kaže Mato Palić s Pravnog fakulteta u Osijeku.

Palić ističe i da je Vlada dužna odrediti pravila kako i na koji način će bivšeg predsjednika iseliti iz Ureda. Zbog toga smo se obratili i Uredu za opće poslove Sabora i Vlade, ali odgovor još nismo dobili. A oko ukidanja ureda Mesiću - Vlada je proljetos bila složna.

'Ušteda, pa gledajte, ne možemo više rasipati novac jel. Nek mi neko kaže koji je smisao tog ureda', govorio je 13. travnja tadašnji prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko.

'Ne bih govorio o bilo kakvom obračunu s neistomišljenicima. U biti je i štednja, ali i jedna druga stvar, ja iskreno ne vidim razlog zbog čega postoji ured', poručio je isti taj dan Božo Petrov.

Iz MOSTA sad apeliraju na institucije:

'Naravno da je Stipe Mesić pokušao i dalje opstati i izrugivat se s institucijama kao što je Sabor, ipak je to odluka najvišeg zakonodavnog tijela', kaže Mostov Miro Bulj.

S Ustavnog suda poručuju kako će iz ocjenjivanja ustavnosti zakona, izuzeti suce koji su sudjelovali u njegovu donošenju, odnosno bivše saborske zastupnike Ingrid Antičević Marinović, Josipa Leku i Davorina Mlakara. Navode i da će nakon što se očituje Vlada, odluku donijeti u kratkom roku.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene