Ivan Pernar (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL)
Ivan Pernar (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u utorak je dalo mišljenje da je saborski zastupnik Ivan Pernar (Živi zid) dužan sat koji je dobio na dar od katarskog emira deponirati među protokolarne darove RH, budući da mu vrijednost prelazi 500 kuna te se smatra protokolarnim darom koji pripada Republici Hrvatskoj.


Članica Povjerenstva Tončica Božić rekla je da se radi o daru dužnosniku i da je to pitanje regulirano Zakonom o sprječavanju sukoba interesa u kojem stoji "da se darom smatra novac, stvari bez obzira na njihovu vrijednost, prava i usluge dane bez naknade koji dužnosnika dovode ili mogu dovesti u odnosu zavisnosti i kod njega stvaraju obvezu prema darovatelju".

Vezani članci Sat (Foto: Getty Images) Uskoro zimsko računanje vremena: Saznajte kada ćemo spavati sat duže PR Top tri vrhunska sata u 2021. koje morate imati

Zakonodavac također kaže "da osim darova u obitelji, među rodbinom i prijateljima dužnosnik smije zadržati dar simbolične vrijednosti u iznosu najviše do 500 kuna od istog darovatelja, a dužnosnik smije primiti dar koji prelazi taj iznos, ali se taj dar smatra vlasništvom RH i protoklarnim darom i sukladno tome treba ga primjereno pohraniti prema Vladinoj uredbi o protokolarnim darovima", rekla je Božić odgovarajući na Pernarovo pitanje smije li zadržati skupocjeni sat.

Pernar je također upitao može li on darovati katarskom emiru poklon vrjedniji od 500 kuna, a da ne dođe u sukob interesa, odnosno da time ne pokušava utjecati na njegove odluke.

Božić je kazala da Zakon o sprječavanju sukoba interesa ne regulira to pitanje, a nije poznato ima li katarski emirat ikakav propis koji regulira darivanje emira, odnosno njegovih dužnosnika, pa da bi dužnosnik Pernar prije takve geste to trebao provjeriti. (Hina) 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju