Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vratio se kući

Stigao kući: Hrvat pretučen u Čileu na rehabilitaciji u toplicama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivan Stvorić, 26-godišnjak koji je prije četiri mjeseca pretučen u čileanskom Santiagu, uz pomoć hrvatskih liječnika vratio se u kući.

Njegova rehabilitacija u Krapinskim toplicama tek je počela, a s obzirom na teške ozljede, oporavak bi mogao potrajati godinama. Obitelj ne gubi nadu. Zahvaljuju svima koji su pomogli da se Ivan vrati u Hrvatsku. Neprestano uz krevet svog Ivana bdije majka Vesna. Stanje njezinog sina, i sama je svjesna, vrlo je teško, no utjehu traži u svakom novom danu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Trebaju pomoć Stvorići trebaju liječnika koji bi pratio Ivana do Hrvatske Slika nije dostupna Isprsili se Dinamo i Medveščak Majka brutalno pretučenog Hrvata odletjela u Čile

'On je svjestan, on sve razumije, on sve zna. On razumije engleski, španjolski, prepoznaje svoje prijatelje, samo ne može govoriti', kaže majka. No oni su uspostavili svoj način komuniciranja. 'Mi imamo svoj jezik, sporazumijevamo se. Sa prstima, jedan prst je za da, dva za ne. Mi se kužimo', objašnjava majka.

Ivan ima teške ozljede mozga, zbog kojih bi oporavak mogao potrajati i godinama. No, obitelj je sretna što su sada konačno uz njega, nakon mjeseci pokušaja da ga se iz čileanskog Santiaga preveze u Zagreb. 'Bila sam toliko uzbuđena, jedva sam dočekala taj moment da su nam stigli. još jedanput svima velika hvala što su dali maksimum od sebe', rekla je Ivanova teta, Marija Marfat.

>> Hrvat opljačkan i onesvješten u Čileu treba pomoć

>> Stvorići trebaju liječnika koji bi pratio Ivana do Hrvatske

>> Leži u komi: U Čileu brutalno pretučen Zagrepčanin

Ivanov transport u Hrvatsku osigurali su Ministarstvo zdravstva, Vinogradska bolnica i Crveni križ. 'Kad su došli naš doktor i fizioterapeut, mogla sam nakon tri i pol mjeseca odahnut i znati da je u sigurnim rukama', dodaje majka. U sigurnim rukama, Ivan tek uspostavlja pravi ritam spavanja. 'U prvo vrijeme kad samo došli, spavao je puno preko dana, po noći je bio budan, ali sad polako lovi ritam spavanja i budnog stanja', opisuje majka Vesna. Svoj program oporavka u Krapinskim toplicama Ivan još uvijek čeka. Za to vrijeme s njim vježba cijela obitelj.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene