Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cesta od zlata

Nakon pet godina najveće POS-ovo naselje u zemlji konačno dobilo odgovarajuću prometnicu: "Dosad smo živjeli u divljini." No apsurdnih prometnih rješenja u Splitu ima još

Četiristo splitskih obitelji iz POS-ova naselju na Kili, a o čijim smo prosvjedima zbog neodgovarajućeg pristupa izvještavali u Dnevniku, konačno su dočekali godinama željenu prometnicu. No dugačak je još popis apsurdnih privremenih prometnih situacija u Splitu za koje nikako da se pronađe rješenje.

Pet godina nakon useljenja stanari najvećeg POS-ova naselja u Hrvatskoj konačno imaju odgovarajuću prometnicu.

Pročitajte i ovo Motociklist naletio na pješaka Vozači, oprez! Prometna nesreća u Splitu: Ima ozlijeđenih, dio ceste zatvoren za sav promet Policija U policiji je Strašne scene u Splitu: Šakama izudarao dvije žene na terasi kafića, hvatali ga prolaznici

''Bila je to duga borba i, evo, na kraju smo sretni'', rekla je Iris Marin Prižmić iz udruge stanara Nova Kila.

''Djeca su išla tom cestom i bilo je nekih nezgoda, ali srećom nije bilo nekih težih posljedica'', kaže Zoran Jerković, predstavnik stanara.

"Bili smo u divljini dok to nije došlo", kaže Mate.

Iznenađujuće, s otvaranjem se nije pričekao istek samoizolacije HDZ-ova kandidata za gradonačelnika.

''Zašto bismo mi radi neke kampanje, nečije kampanje, gotovu cestu držali zatvorenom i da ljudi moraju ići puteljcima'', govori  Andro Krstulović Opara, aktualni gradonačelnik Splita (HDZ).

No za svoju kampanju iskoristio ga je SDP. Iako su u Splitu bili na vlasti kad je ovaj projekt bez prometnog rješenja pokrenut. Najavljuju mogućnost rušenja uporabne dozvole zbog neodgovarajuće biciklističke staze.

"Na mjestu gdje će biti stanica za autobus broj šest nema nadstrešnice, a nema ni mjesta da se ona napravi", kaže Ante Franić, kandidat za gradonačelnika (SDP).

Prometnica je ovo od zlata – plaćena je trideset i tri milijuna kuna za oko sedamsto metara.

''Javna nabava četiri je puta vođena i svaki put smo po projekciji imali cijenu koja je na tržištu'', govori Opara.

Grad nema instrumente za izvlaštenje, pa je gomila ovakvih rješenja. Iz privremene ceste na privremeni rotor. Umjesto četverotračne prometnice koja je Franjevački samostan trebala spojiti s ostatkom grada, gradske službe sada su se odlučile na mjestu šikare sagraditi samo dvije trake, od kojih će dio biti samo šljunčani put. Elitne zgrade među kojima se automobili jedva zaobilaze. Novog čelnika Splita čeka hrpa gorućih problema

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene