Europske cijene i hrvatske plaće – tako bi se moglo opisati stanje hrvatskih potrošača. Koliko je, prema potrošačkim cijenama, Hrvatska jeftinija i od koje zemlje, gdje je u Europi najjeftinija hrana, a gdje najskuplja odjeća... pogledajte što kažu najnoviji podaci Eurobarometra.


Ako je prosjek cijena u 28 zemalja članica 100, onda najviše potrošačke cijene ima Danska, koja je 39 posto skuplja od prosjeka. Hrvatska je ispod tog prosjeka na 66 posto, a Bugarska je najjeftinija - 3 puta jeftinija od najskuplje Danske. 

Vezani članci Nezaposlenost (Foto: Arhiva/Dusko Jaramaz/PIXSELL) Novi Eurostatovi brojevi: U Švedskoj više nezaposlenih nego u Hrvatskoj Naplatna postaja (Foto: Dusko Marusic/PIXSELL) Dobre vijesti za vozače! Cestarine od nedjelje ponovno jeftinije

Potrošačke cijene u EU:
Danska 139%
Hrvatska 66%
Bugarska 48%

Hrana, u koju spadaju kruh, mlijeko, meso, žitarice, voće i povrće te bezalkoholna pića, u Danskoj su najskuplji. Hrvatska se ovdje približila europskom prosjeku, iako je službeno ispod njega, a prema cijenama, najeftiniju hranu u Europskoj uniji imaju Rumunji i Poljaci. 

Cijene hrane i bezalkoholnih pića:
Danska 148%
Hrvatska 94%
Rumunjska i Poljska 62%

Alkohol i cigarete najskuplji su u zemlji dobroj poznatoj Hrvatima – Irskoj. Hrvatska je u tome ispod europskog prosjeka, na 72 posto, no Bugarska je prema cijenama alkohola i cigareta na 56 posto – 3 puta jeftinija od najskuplje Irske. 

Alkohol i cigarete:
Irska 175%
Hrvatska 72%
Bugarska 56%

Odjeća je najskuplja u Švedskoj, u Hrvatskoj je ona jednaka europskom prosjeku, a ni u Bugarskoj nije nešto znatnije jeftinija u odnosu na prosjek. 

Odjeća:
Švedska 136%
Hrvatska 99%
Bugarska 81%

Spomenimo za kraj i to da prema Eurostatu, cijena jednog radnog sata u EU u prosjeku iznosi 25, a u Hrvatskoj 10 eura.