Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić (Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL)
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić (Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL) Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Usvoji li Grad Zagreb najnoviji prijedlog cjenika za odvoz otpada, neki će Zagrepčani od travnja dobivati gotovo četiri puta veće račune.


Zagrebački holding je uputio Gradu Zagrebu na usvajanje treću verziju cjenika za usluge prikupljanja otpada, prema kojem bi se računi u prosjeku udvostručili, a za neke kategorije stanovništva bili bi veći gotovo četiri puta.

Vezani članci Milan Bandić na konferenciji za novinare o novim kolektivnim ugovorima - 2 Bandić djelatnicima gradskih tvrtki povećao plaću, a kakvu uslugu dobivaju građani koji to sve plaćaju? Mirka Jozić (Foto: Dnevnik.hr) Skuplji računi za otpad? "Ako stanari u zgradama ne odluče drugačije, mi ćemo podijeliti da svatko plaća jednako''

Grad Zagreb je odbio prethodna dva prijedloga, a prihvati li gradonačelnik Milan Bandić ovaj Zagrepčani će znatno veće račune primati već od travnja, piše Jutarnji list. Najnoviji prijedlog već je odbilo Vijeće za zaštitu potrošača grada Zagreba, no njihovo mišljenje nije obvezujuće.

Prema ovom posljednjem prijedlogu prosječno bi zagrebačko kućanstvo u stambenoj zgradi plaćalo oko 46 kuna više nego sada (bez PDV-a). Najgore će proći četveročlane obitelji koje žive u stanovima od 33,4 četvorna metra. Oni su dosad odvoz otpada plaćali 27,8 kuna, a prođe li novi cjenik mjesečno će za tu uslugu izdvajati čak 102,17 kuna.

Drastično bi se mogli povećati i računi peteročlanim obiteljima koji žive u stanovima do 56,96 četvornih metara, koji bi, za razliku od sadašnjih 41,7 kuna mjesečno mogli plaćati 113,61 kunu (plus PDV).

Holding u obrazloženju ovako velikog poskupljenja navodi veće operativne troškove rada. "Za provedbu navedenog potrebna su velika ulaganja u infrastrukturu (posude, spremnici, vozila, informatička rješenja) te povećanje broja zaposlenih zbog povećanja fizičkog obujma poslovnih procesa. Troškove povećava i nabava te distribucija vrećica za odlaganje biorazgradivog otpada te vrećica za odvojeno prikupljanje plastike", stoji u obrazloženju.

Dodaje se da Čistoća u ovoj godini planira zaposliti 421 novog radnika, zbog čega će ukupan broj zaposlenih narasti na 2169. Zanimljivo je da se novo zapošljavanje djelomično pravda i time što se zbog novog načina prikupljanja i naplate odvoza otpada očekuje više reklamacija, pa namjeravaju osnovati novu službu za reklamacije, kao i službu za utvrđivanje ugovorenih kazni, piše Jutarnji list.