Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić (Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL)
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić (Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL) Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Usvoji li Grad Zagreb najnoviji prijedlog cjenika za odvoz otpada, neki će Zagrepčani od travnja dobivati gotovo četiri puta veće račune.


Zagrebački holding je uputio Gradu Zagrebu na usvajanje treću verziju cjenika za usluge prikupljanja otpada, prema kojem bi se računi u prosjeku udvostručili, a za neke kategorije stanovništva bili bi veći gotovo četiri puta.

Vezani članci Prosvjed radnika Čistoće - 2 Tko će čistiti? Prosvjed radnika zagrebačke Čistoće: "Radimo teške, slabo plaćene poslove" Tomislav Tomašević Tomašević: ''Ne stoje fame i dezinformacije da sve završava na istom mjestu''

Grad Zagreb je odbio prethodna dva prijedloga, a prihvati li gradonačelnik Milan Bandić ovaj Zagrepčani će znatno veće račune primati već od travnja, piše Jutarnji list. Najnoviji prijedlog već je odbilo Vijeće za zaštitu potrošača grada Zagreba, no njihovo mišljenje nije obvezujuće.

Prema ovom posljednjem prijedlogu prosječno bi zagrebačko kućanstvo u stambenoj zgradi plaćalo oko 46 kuna više nego sada (bez PDV-a). Najgore će proći četveročlane obitelji koje žive u stanovima od 33,4 četvorna metra. Oni su dosad odvoz otpada plaćali 27,8 kuna, a prođe li novi cjenik mjesečno će za tu uslugu izdvajati čak 102,17 kuna.

Drastično bi se mogli povećati i računi peteročlanim obiteljima koji žive u stanovima do 56,96 četvornih metara, koji bi, za razliku od sadašnjih 41,7 kuna mjesečno mogli plaćati 113,61 kunu (plus PDV).

Holding u obrazloženju ovako velikog poskupljenja navodi veće operativne troškove rada. "Za provedbu navedenog potrebna su velika ulaganja u infrastrukturu (posude, spremnici, vozila, informatička rješenja) te povećanje broja zaposlenih zbog povećanja fizičkog obujma poslovnih procesa. Troškove povećava i nabava te distribucija vrećica za odlaganje biorazgradivog otpada te vrećica za odvojeno prikupljanje plastike", stoji u obrazloženju.

Dodaje se da Čistoća u ovoj godini planira zaposliti 421 novog radnika, zbog čega će ukupan broj zaposlenih narasti na 2169. Zanimljivo je da se novo zapošljavanje djelomično pravda i time što se zbog novog načina prikupljanja i naplate odvoza otpada očekuje više reklamacija, pa namjeravaju osnovati novu službu za reklamacije, kao i službu za utvrđivanje ugovorenih kazni, piše Jutarnji list.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju