Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za najugroženije

Sporazum o otpisu dugova potpisan u Primorsko-goranskoj županiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sporazum o otpisu duga socijalno najugroženijim građanima potpisali su u četvrtak u sjedištu Primorsko-goranske županije potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina te predstavnici 22 općine i grada iz županije.

Dvije jedinice lokalne samouprave iz te županije su već ranije potpisale ovaj sporazum a ostaje ih još 12 koje nisu do sada potpisale.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Muke u gradskoj skupštini Nezadovoljni otpisom duga koji su sami podržali: "Jednostavno morate birati između dvije loše stvari" Slika nije dostupna Na listi dužnika Zvonimir Boban o dugu: "Platit ću što treba, vjerojatno je nešto izgubljeno u prijevodu"

Župan Komadina rekao je da je potencijalni broj osoba koje mogu zatražiti otpis dugova na području Primorsko-goranske županije 3323.

"Da jedna ili pet od njih ishoduju otpis to je već hvalevrijedna pomoć u ovoj socijalnoj situaciji", ustvrdio je Komadina.

Najbolje mjere za poboljšanje socijalne situacije su vezane uz zapošljavanje, ali u ovakvoj situaciji moramo pomoći na bilo koji način, dodao je.

Ministrica Opačić izjavila je da je ovaj tip sporazuma jedinstven ne samo u Hrvatskoj, nego u cijeloj Europi jer se prvi put na dobrovoljnoj bazi prijavljuju vjerovnici za otpis dugova. Do sad ih se prijavilo 145, a svakim danom se taj broj povećava, rekla je.

Broj vjerovnika koji opraštaju dugove građanima ponovno raste

U 12 dana koliko traju prijave građana za otpis duga, oko 14.000 je dobilo potvrdu u Fini da ispunjavaju uvjete. Uvjeti za otpis dugova su strogo socijalni, a taj postupak omogućuje građanima novi početak te je riječ o jednokratnoj mjeri, podsjetila je Opačić. Time se nastoji pomoći ljudima koji dugove gomilaju godinama te je u pitanju naslijeđeni problem, rekla je.

Vladinim programom socijalno ugroženim građanima se jednokratno otpisuju dugovi do ukupno 35.000 kuna. Ovaj iznos odnosi se na zbroj vrijednosti glavnica potraživanja vjerovnika, bez zateznih kamata.

Na novinarsko pitanje nakon potpisivanja jesu li u potpisivanju sudjelovali i načelnici i gradonačelnici općina i gradova u kojima je na vlasti HDZ, te jesu li građani tih jedinica lokalne samouprave u neravnopravnom položaju, ako njihovi čelnici ne potpišu sporazum, župan Komadina je izvijestio da su danas sporazum potpisali predstavnici svih političkih opcija.

Organizirat ćemo još jedan krug potpisivanja za ostale, a oni se mogu i pojedinačno potpisati, naveo je.

Komadina je kazao da je u ime županije potpisao sporazum simbolično jer građani nemaju dugova prema županiji. Time smo željeli potaknuti ostale, koji imaju što za otpisati da sudjeluju u tome te je naša uloga da okupljamo, dodao je.

Ministrica Opačić je pojasnila da se stanovnicima općina i gradova čiji čelnici ne potpišu sporazum, ne otpisuje samo dug prema tim jedinicama lokalne samouprave, dok im se svi ostali dugovi, prema bankama, teleoperaterima i državi otpisuju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene