Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Impresivni rezultati

NA SVJETSKOM VRHU Splitska onkologija ima najbolje rezultate u liječenju tumora vrata maternice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Klinika za onkologiju i radioterapiju KBC-a Split postiže 20 posto bolje rezultate u liječenju tumora vrata maternice od bilo kojeg sličnog odjela u svijetu, ističe predstojnik klinike i predsjednik Hrvatskog onkološkog društva Eduard Vrdoljak.

Na kliničkom Odjelu za brahiradioterapiju provodi se terapija zračenjem brahiterapijskim uređajem, vrijednim 4,2 milijuna kuna, u kombinaciji s kemoterapijom. Tu su metodu primjenili na 118 pacijentica koje su liječene od tumora vrata maternice i pritom ostvarili 20 posto bolje rezultate nego bilo koja druga bolnica u svijetu, kaže Vrdoljak.

Pročitajte i ovo Operacija robotom asistentom u KBC Split - 2 KBC Split FOTO/VIDEO Robot Hugo odradio prve operacije: "Ovo je za nas veliko priznanje" Policijski očevid u Kaštel Štafiliću - 1 Oglasila se i policija Propucani HGSS-ovac bori se za život, njegov otac ispričao što se dogodilo: ''Napadač je pucao po cijelom automobilu''

"U liječenju raka vrata maternice s uređajem brahiradioterapije osigurat ćemo kontinuirano liječenje bolesnica s ginekološkim tumorima, u čemu smo najbolji u svijetu, prema publiciranim rezultatima u kojima imamo 20 posto bolje rezultate na pet i deset godina praćenja. Sretni smo što ćemo moći nastaviti liječiti bolesnice na taj način", rekao je Vrdoljak.

Klinika zadovoljava potrebe za petinu stanovništva Hrvatske, a u njoj je 42 kreveta, 77 zaposlenih i 13 liječnika. Svaki liječnik pregleda po 20 bolesnika na dan, zbog čega su zaposleni preko cijelog dana.

Moćno oružje u borbi protiv raka uvršteno na listu HZZO-a

Po podacima Ministarstva zdravlja, u Hrvatskoj svake godine novih 2500 žena oboli od raka dojke, a 3000 njih od raka debelog crijeva i pluća. KBC Split jedan je od četiri klinička bolnička centra koji od travnja sudjeluju u "Programu 72 sata" za liječenje nekoliko vrsta karcinoma, koji provodi Ministarstvo zdravlja. Program obuhvaća početak liječenja u roku 72 sata od dijagnoze s kolorektalnim karcinomom, karcinomom dojke i malignim tumorima glave i vrata, a do sada je tim programom zahvaćeno deset posto oboljelih od tih teških bolesti.

Vrdoljak navodi da je rak danas glavni uzročnik smrti u razvijenom svijetu, ali pritom je velika incidencija u zapadnoj Europi, a velika smrtnost u srednjoj i istočnoj Europi. "Godišnje se potroši 790 milijardi dolara radi pobola od raka, pa je ulaganje u onkologiju ulaganje u zdravlje i ekonomiju nacije. Ako prepoznamo najvažnije točke i bolje se organiziramo, te investiramo u liječenje, moći ćemo puno napraviti u liječenju raka", poručuje Vrdoljak.

Od raka u svijetu boluje 25 milijuna ljudi. Po podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za 2013. godinu, u Hrvatskoj je bilo 20.905 novodijagnosticiranih bolesnika s invazivnim rakom, od čega 11.136 muškaraca i 9.769 žena. Od raka ih je umrlo 13.788 među kojima je bilo 7.888 muškaraca i 5.900 žena.

Muškarci najčešće oboljevaju od raka traheja, bronha i pluća, prostate, kolona, mokraćnog mjehura i rektuma, dok ga žene dobivaju na dojci, kolonu, traheju, bronhima i plućima, maternici i rektumu. U Virovitičko-podravskoj županiji je najveća incidencija raka, a u Šibensko-kninskoj najmanja, dok Ličko-senjska ima najmanji pobol žena. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene