Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavljena sjednica

Split: Oporba traži poništenje natječaja za Turističku palaču

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Splitsko Gradsko vijeće nastavilo je sjednicu 2. listopada prekinuta zbog nedostatka kvoruma,

Splitsko Gradsko vijeće danas je nastavilo sjednicu prekinutu 2. listopada zbog nedostatka kvoruma, a u prijepodnevnim satima oporbeni vijećnici su optuživali gradsku vlast da je pogodovala tvrtki Valleus pri njenom odabiru za 30-godišnje plodouživanje Turističke palače i tražili su poništenje natječaja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zabijao se autom u njihov Clio Optužen muškarac čiji je ponašanje zgrozilo Hrvatsku: Svi pamte njegov napad na troje mladih Ilustracija veliko zagađenje Splitski dogradonačelnik Ivošević: "Na plaži Bene stanje je alarmantno"

Vijećnici vladajućeg SDP-a odbacuju kritike, a dogradonačelnica Aida Batarelo je istaknula kako model plodouživanja na razdoblje od 30 godina predviđa da odabrana tvrtka mora rekonstruirati palaču i da bi u to obnovitelj investirao sedam milijuna kuna.

'Žao mi je što se ovaj relativno skromni projekt pretvorio u prvorazrdeni politički problem Splita i krenulo se u hajku na sve što ima veze s projektom obnove Turističke palače. Pokušava se kriminalizirati ovaj projekat', rekla je Batarelo. Dodala je kako je 'cijeli problem nastao zato što jedna druga tvrtka' nije dobila posao obnove Turističke palače.

FOTO Trajekt u Splitu udario u obalu, Hitna odvezla četiri osobe

Po njenim tvrdnjama natječajni postupak za obnovu Turističke palače bio je maksimalno transparentan i u skladu sa zakonom. 'Po modelu plodouživanja Grad Split bi u razdoblju od 30 godina zaradio 78 milijuna kuna, a tim bi se novcima u Splitu mogla izgraditi jedna škola i jedan vrtić', kazala je Batarelo.

Predsjednik Kluba vijećnika HDZ-a Petar Škorić je zamjerio dogradonačelnici Batarelo da je u svojoj diskusiji održala politički govor a nije ponudila odgovor na nepoznanice u vezi projekta Turističke palače.

'Tvrtka Valleus koja je odabrana u natječajnom postupku, povezana je s tvrtkom koja je sponzor SDP-a. Tvrtka Valleus je bez iskustva i osnovana prije šest mjeseci, a ima indicija da se tako postupilo samo da bi tvrtka dobila poslove obnove Turističke palače', kazao je Škorić.

Po njegovim tvrdnjama, natječaj je proveden bez prava žalbe, što je 'pravno katastrofalno'. Ponovio je kako je grad Split kao organizator natječajnog nadmetanja prekršio Zakon o sprečavanju pranja novca jer se u javnom nadmetanju, kako je rekao, 'svjesno osigurava ponuditelju da prikrije izvor novca kojim će garantirati ispunjenje uvjeta'.

Podrug optužio Baldasara da je 'veliki cenzor'
 

'Postoje sumnje da su gradske službe i gradonačelnik Baldasar koristili gradska sredstva za pogodovanje tvrtki Valleus, a to znači da je vladajući SDP spreman koristiti i nezakonitosti. Takav postupak predstavlja blamažu i gubitak povjerenja u gradonačelnika kojem se više ne može vjerovati', rekao je Škorić.

Posebno je zamjerio gradonačelniku Baldasaru što nije nazočan današnjoj sjednci na kojoj se raspravlja o Turističkoj palači.

Baladasar je, prema informacijama iz njegova ureda, otuptovao u dvodnevni službeni posjet Pescari na poziv tamošnjeg gradonačelnika.

Vijećnik HČSP-a Luka Podrug je rekao kako je gradonačelnik Baldasar uoči današnje sjednice Gradskog vijeća 'iz predostrožnosti pobjegao u Italiju'.

Splitski HDZ traži ostavku gradonačelnika Baldasara zbog pogodovanja

Vijećnici Nazavisne liste Marijane Puljak su oštro kritizirali gradsku vlast zbog Studije o financijskoj isplativosti modela upravljanja Turističkom palačom, koju je izradio Ekonomski fakultet. Puljak je ocijenila je da je ta studija diletantska, katastrofalna i sramotna za Ekonomski fakultet, a Daša Dragnić je kazala da je sa stručnog stajališta studija 'prestrašna'. Studija je iz rujna, a na naslovnici piše da je iz kolovoza, to je pokušaj prevare, rekla je Dragnić.

Batarelo je odgovarajući na kritike HDZ-ovih vijećnika, rekla je kako je HDZ-ov vijećnik i arhitekt Vjekoslav Ivanišević 'napravio puno stvari u Splitu, ali bez natječaja'.

Na primjedbe više vijećnika da je na natječaju posao za obnovu Turističke palače trebala dobiti tvrtka F-Tours jer posjeduje iskustvo za to, Batarelo je odgovorila kako je ta tvrtka 'izbačena isključivo zbog toga jer nije imala dva dokumenta u natječaju'.

Sjednica nastavlja s radom a za diskusije se prijavljuju gotovo svi od 33 nazočna vijećnika. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene